Veselica v Vitanju

Video: Posnetki so jasno pokazali in tudi policija je potrdila, da so bili varnostniki preveč grobi

R.T.
7. 5. 2024, 09.07
Posodobljeno: 7. 5. 2024, 09.12
Deli članek:

Posredovanje rediteljev in varnostnikov na veselici v Vitanju je bilo pretirano. To je potrdila tudi policija.

Bralec
Oseba je bila že na tleh, obvladana, varnostnika pa sta jo še pretepala.

Nekaj po drugi uri ponoči je prišlo do pretepa po koncertu na prireditvi Majsko Vitanje. Najprej sta se stepla moška, po posredovanju varnostnikov in rediteljev pa so se vpletli še drugi. Najbolj sporno je bilo posredovanje je bilo posredovanje reditelja in varnostnika, ki sta že obvladala nekega razboriteža, ga imela na tleh, a ga še vedno s pestjo udarjala po glavi, kar je jasno vidno na posnetku.

Strokovnjak za vprašanja varnosti na Fakulteti za varnostne vede Miroslav Žaberl je takoj po ogledu posnetka za Svet24 TV dejal, da je »iz posnetka razvidno, da gre za nekoga, ki je obvladan s strani določene osebe, druga oseba z rumenim jopičem pa ga udarja v glavo, kar je absolutno nesprejemljivo. Te nezakonitosti bi morala raziskati policija.« Žaberl je pojasnil, da reditelj na prireditvenem prostoru nima pooblastil za uporabo sile, razen če bi bil sam napaden. »Takrat ima reditelj pravico do silobrana, ki pa se lahko zgolj izvaja v času, ko napad traja, ko je oseba obvladana, pa se mora s tem prenehati,« je razložil Žaberl. Če je v tem primeru šlo za varnostnika, bo moral spisati poročilo, policija pa ugotoviti in oceniti, ali je bila uporaba fizične sile zakonita in strokovna.

Do podobne ugotovitve je prišla policija. Načelnik policijske postaje Slovenske Konjice Robert Vopotnik je za Pop TV potrdil, da je bila uporaba fizične sile prekoračena.  »Iz posnetkov, ki smo jih pridobili, se jasno vidi, da so pri uporabi telesne sile sodelovali reditelji, ki ne bi smeli, in varnostniki,« je posnetke pretepa komentiral Vipotnik Sirc. Policija bo preverila tudi, če obstajajo elementi kaznivega dejanja nasilništva s strani rediteljev in varnostnikov. »Če so prekoračili pooblastila, bomo obvestili Inšpektorat za notranje zadeve. Če bo ugotovljeno, da je šlo za kaznivo dejanje, bomo podali kazenske ovadbe,« je za Pop TV jasnil Vipotnik Sirc.

V pretepu je bilo vsaj šest poškodovanih, trije fantje in tri dekleta. Eden je utrpel hujše poškodbe.