Rafa

Palestinska stran mejnega prehoda z Egiptom pod nadzorom izraelske vojske

S.R./STA
7. 5. 2024, 07.13
Posodobljeno: 7. 5. 2024, 08.25
Deli članek:

V vojnem kabinetu premierja Benjamina Netanjahuja so sklenili, da bodo nadaljevali vojaško operacijo v Rafi. V nočnih urah so prevzeli mejni prehod med Rafo in Egiptom.

Profimedia
Mesto Rafa na jugu Gaze na meji z Egiptom.

Palestinski Hamas je včeraj sprejel predlog posrednikov za premirje v Gazi in izpustitev talcev, a tega niso storile izraelske oblasti. Po včerajšnjih navedbah izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja predlog za prekinitev ognja namreč ne izpolnjuje izraelskih zahtev. Že nekaj ur po tem, ko je Hamas, sprejel predlog, je izraelska vojska znova ciljala Rafo, pri tem pa ubila najmanj 13 ljudi. Za zdaj ni jasno, ali napadi in predhoden poziv k evakuaciji okoli 100.000 ljudi z vzhoda Rafe predstavljajo začetek velike vojaške operacije Izraela na skrajnem jugu enklave, ki ji načeloma nasprotujejo tudi ZDA. Po nekaterih poročilih naj bi izraelska vojska že vstopila na palestinsko stran mejnega prehoda med Egiptom in Rafo, kjer naj bi bilo slišati streljanje in premike izraelskih oklepnih vozil. Iz izraelske vojske so pozneje sporočili, da so prevzeli nadzor nad palestinsko stranjo mejnega prehoda, s čimer Izrael sedaj nadzira vse izhodne točke iz Gaze.

Mednarodnim pozivom Izraelu, naj ne izvede kopenske invazije v Rafi, se je v ponedeljek znova pridružil generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki je povedal, da bo takšna poteza imela uničujoče posledice za civiliste in bi še dodatno destabilizirala regijo. Sprte strani je pozval, naj se vendarle dogovorita o premirju.

"Medtem ko je Hamasov predlog še daleč od izraelskih osnovnih zahtev, pa bo Izrael poslal delegacijo v Egipt za povečanje možnosti za dogovor, ki bo sprejemljiv za Izrael," je v ponedeljek sporočil Netanjahujev urad. Predlog za premirje in izpustitev talcev sta sicer podala Egipt in Katar. Palestinsko gibanje Hamas ga je sprejelo, Izrael pa zavrnil.

Predlog po navedbah palestinskega islamističnega gibanja predvideva tri faze, njegov cilj pa je trajna prekinitev sovražnosti.

Vsaka faza naj bi trajala 42 dni. V prvi fazi naj bi se razseljeni prebivalci Gaze vrnili na svoje domove. Ob tem bi Hamas za vsakih 50 izpuščenih palestinskih zapornikov izpustil po eno talko. V drugi fazi bi gibanje izpustilo vse moške talce v zameno za nedoločeno število palestinskih zapornikov. V tej fazi naj bi se izraelska vojska tudi v celoti umaknila iz enklave. Tretja faza naj bi vključevala začetek izvajanja načrta za obnovo uničenega območja, navaja katarska televizija Al Jazeera.

V Izraelu so v ponedeljek zvečer izbruhnile številne demonstracije v podporo sklenitve miru s Hamasom.