Švedska v šoku

15-letnega Henrika leto dni starejši najstnik zabodel 140-krat

R.T.
19. 3. 2024, 18.52
Deli članek:

Zločin, ki je pretresel Švedsko, se je zgodil že na začetku lanskega oktobra, a so grozljive podrobnosti umora v javnost pricurljale šele ta teden, ko je bila zoper 16-letnega osumljenca vložena obtožnica.

Polisen Sverige
Henrikovo truplo so po nekaj dnevih našli v bližnji reki.

15-letni Henrik M. iz Alingsåsa, kraja slabih 50 kilometrov severovzhodno od Gothenburga, je 2. oktobra lani izginil brez sledu. Za Henrika, velikega ljubitelja hokeja, je bil to sicer povsem običajen dan, vsaj tako je kazalo. Obiskoval je hokejsko šolo, a se je na eni zadnjih tekem poškodoval, zato je takrat okreval. »Ob kosilu sva govorila o šoli. Bil je srečen, da bo lahko kmalu začel rehabilitacijo za svojo poškodbo. Pozneje odšel od doma. Ko ga zjutraj ni bilo v postelji sem poklical policijo,« je takrat pojasnil njegov oče Mika M.

Več dni je potekala obsežna iskalna akcija, v kateri so sodelovali policisti, gasilci, reševalci in številni prostovoljci. 8. oktobra je nato odjeknila tragična vest. Henrikovo truplo so našli v bližnji reki Säveån. Bil je žrtev nasilnega dejanja, kriminaliste pa je sled vodila do 16-letnega osumljenca, ki so ga aretirali še istega dne. Fanta sta se poznala, a je 16-letnik sprva kakršno koli sodelovanje v zločinu zanikal. Med enim od poznejših zaslišanj je nato vendarle priznal, da je Henrika »poškodoval,« a da je to storil v samoobrambi. Bilo ga je namreč strah, da bi imel Henrik pri sebi nož.

Včeraj je bila vložena obtožnica, v kateri je navedeno, da je storilec Henrika zabodel kar 140-krat. Kaj je 16-letnika prignalo do tega, da 15-letnika ni prenehal zabadati, ko so bili že prvi zamahi smrtni, ni znano. »Preiskava je razkrila, da sta se poznala že od prej in da sta se tistega dne dogovorila za srečanje točno na mestu, kjer so pozneje našli Henrikovo truplo,« je v izjavi za javnost navedel državni tožilec Andreas Ekengren. Na vprašanje novinarja časnika Dagens Nyheter, ali kot tožilec lahko razume, da ga je storilec zabodel 140-krat, je odgovoril, da »ne, saj da je to nerazumljivo večini ljudi. Upamo, da bomo do odgovorov prišli med sodnim procesom.« O tem, kakšno je bilo v kritičnih trenutkih duševno stanje storilca, bodo spregovorili psihiatri, a je glede na prvo psihiatrično poročilo kaznivo dejanje storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Sojenje na okrožnem sodišču v Alingsåsu se začne v sredo.