Valencia

Video: Ogenj se je razširil v 10 minutah, več mrtvih in pogrešanih

R.T.
23. 2. 2024, 06.32
Posodobljeno: 23. 2. 2024, 10.13
Deli članek:

Gasilci v španskem mestu Valencia so se v četrtek borili z gašenjem obsežnega požara, ki je izbruhnil v 14-nadstropnem bloku.

Profimedia
Povsem uničena stavba.

Zagorelo je v stanovanju v petem nadstropju stavbe v soseski Campanar na severnem delu Valencie. V bloku z 138 stanovanji, v katerih je živelo približno 450 stanovalcev, poroča spletna stran časnika El Pais. Ogenj se je zaradi vnetljivega materiala in močnega vetra hitro razširil po celotni stavbi in zajel tudi eno od sosednjih zgradb. Nekateri stanovalci so bili prisiljeni skočiti s svojih balkonov, da bi ubežali peklu.

Včeraj so najprej poročali, da so na varno spravili večino prebivalcev, da je poškodovanih najmanj 14 ljudi, od tega je šest gasilcev. Več ljudi, vključno z devetletnim otrokom, pa so zaradi vdihavanja dima in opeklin prepeljali na zdravljenje v okoliške bolnišnice. 

Umrle najmanj štiri osebe, 20 jih pogrešajo

Naknadno pa so službe za nujno pomoč sporočile, da so v velikem požaru umrli najmanj štirje ljudje. Po podatkih lokalnih o0blasti, pa še vedno pogrešajo 20 ljudi, ki jih sorodnikom ni uspelo najti.

»Ogenj se je razširil v 10 minutah,« je za televizijo La Sexta dejal eden od stanovalcev, ki so jih rešili gasilci. Namignil je, da se je ogenj najverjetneje tako bliskovito razširil zaradi materiala na fasadi. To je za El Pais potrdil tudi inženir David Higueira, ki je dejal, da so aluminijaste plošče s penastim izolatorjem, ki sestavljajo zunanjo plast stavbe, »zelo dobre pri izolaciji pred toploto in mrazom, vendar zelo vnetljive.«

Na incident se je v objavi na omrežju X že odzval tudi španski premier Pedro Sanchez. »Pretresen sem zaradi hudega požara v stavbi v Valencii,« je zapisal in dodal, da je lokalnim oblastem že ponudil pomoč, ob tem pa se je zahvalil reševalnim ekipam ter izrazil solidarnost vsem prizadetim.

 Vzrok požara še ni znan. Prebivalci poročajo, da je na območju močan vonj po zažgani gumi.

Profimedia
Ogenj je zajel tudi sosednje stavbe.