Andrej Morozov - Murz

Provojni ruski bloger po razkritju ogromnih izgub v Avdijivki storil samomor

J.V.
22. 2. 2024, 08.25
Posodobljeno: 22. 2. 2024, 08.32
Deli članek:

Murz je v nedeljo na Telegramu razkril, da je Rusija med obleganjem mesta z vsega 33 tisoč prebivalci izgubila več mož kot Sovjetska zveza v desetih letih bojev v Afganistanu.

X/(((Tendar)))
Andrej Morozov alias Murz

Andrej Morozov, ki je na Telegram kanalu objavljal pod psevdonimom Murz, je v nedeljo svojim 120 tisoč sledilcem razkril, da je Rusija med večmesečnim obleganjem Avdijivke izgubila 16 tisoč mož in 300 oklepnikov. Za primerjavo: Sovjetska zveza je izgubila manj vojakov v 10 letih bojev v Afganistanu, ki ni mesto z vsega 33 tisoč prebivalci kot je bila Avdijvka.

Po pritiskih napovedal svojo smrt

Zapis je povzročil hude kritike "kolegov" propagandistov, ki so Murza obtoževali obrekovanja ruskega obrambnega ministrstva. V zadnjih sporočilih je bloger dejal, da so številni pritiskali nanj, naj izbriše objavo o številu ruskih žrtev ter napovedal svoj samomor. Več ljudi, ki so mu blizu, je v torek potrdilo njegovo smrt. Neuradno naj bi se ustrelil.

Avdijivka, ki leži na frontni črti, v neposredni bližini Donecka, je bila več mesecev v primežu silovitih spopadov. Padec Avdijivke je Vladimirju Putinu prinesel največjo bojno zmago in spremembno na več kot 1000 kilometrov dolgi fronti, odkar so ruske sile maja lani zavzele Bakhmut. "Kar zadeva celotno situacijo v Avdijvki, je to absolutni uspeh, čestitam vam. Na tem je treba graditi," je po bitki Putin čestital obrambnemu ministru Sergeju Šojguju.