Težave v jami Jelen brdo

Foto: Vendarle boljše vesti s Kočevskega, poškodovani jamar predvidoma kmalu na površju

S.R.
22. 2. 2024, 07.24
Posodobljeno: 22. 2. 2024, 11.42
Deli članek:

Reševanje poškodovanega jamarja, ki je včeraj popoldne obležal v jami na Kočevskem, se je nadaljevalo skozi celotno noč in še vedno traja. Po sprva optimističnih informacijah se je nato nekoliko zapletlo, saj je po poročanju Svet24TV kazalo, da ga bodo morali iz jame vendarle izvleči z nosili. Najnovejše informacije so znova nekoliko bolj optimistične.

Matej Krže
Reševanje jamarja iz jame Jelen brdo.

Enega od jamarjev iz skupine, ki se je včeraj popoldne podala v jamo Jelen brdo na območju Gotenice na Kočevskem, je doletela nesreča. Kot smo že poročali, je jamar na globini približno 150 metrov sicer 192 metrov globoke in 518 metrov dolge jame padel šest metrov v globino. Pri tem je utrpel udarec v rebra, zaradi česar ima težave z dihanjem. Njegovo življenje sicer naj ne bi bilo ogroženo. Po zadnjih informacijah se sicer jamar nahaja na približno 120 in ne 150 metrih globine.

Sprva vzpodbudne informacije ...

Kot je za Svet24TV pojasnil vodja Jamarske reševalne službe Walter Zakrajšek, so se včeraj na raziskovanje jame podali trije jamarji. Ko se je zgodila nesreča, je eden prišel na površje in poklical reševalce, ena oseba pa je do prihoda prve ekipe počakala pri poškodovancu.

Vodja intervencije Damijan Šinigoj je že včeraj napovedal, da bo reševanje zagotovo trajalo celotno noč. Reševalci so se v jamo podali ob približno 21. uri, pri čemer je bilo potrebno tudi širjenje nekaterih delov jame. Ko so se prebili do njega, so ga oskrbeli z odejami, hrano in vodo. Šinigoj je v jutranjih urah sprva postregel z razmeroma optimističnimi informacijami. Za Radio Slovenija je potrdil,  da so »šli v jamo in ob tem razbili, kar so morali razbiti« ter da se je do jamarja prebil tudi zdravnik, zagotovili pa so mu tudi bivak. Šinigoj je dejal, da je jamar prejel »močan udarec,« a da zaenkrat še ne vedo, ali ima »rebra polomljena.« Nima pa poškodovanih vitalnih organov. Kazalo je tudi, da prav tako ne bodo potrebna nosila, kar bi jim delo močno olajšalo. Ne more pa jamar plezati, saj ima poškodovano tudi zapestje. Šinigoj je zjutraj ocenil, da ga bodo, če ne bo šlo nič narobe, izvlekli v uri ali dveh, a so pozneje sledile precej slabše informacije.

Matej Krže
Reševanje jamarja iz jame Jelen brdo.

Prišlo je do zapleta

Kot je nato poročal Svet24TV, se je reševanje zapletlo. Bolečine jamarja so bile prehude, zato je kazalo, da ga bodo morali vendarle izvleči z nosili, kar bi pomenilo, da bi bili v jami potrebni dodatni posegi. Šinigoj je pojasnil, da so posledično na kraj poklicali dodatne ekipe za reševanje, tja pa bodo dostavili tudi eksploziv za širjenje ožin.

»Pri vsakem premiku ga je tako bolelo, da ga bomo morali dati v nosila, kar pomeni, da moramo določene stvari še razširiti,« je še pojasnil za Svet24TV ter dodal, da bo vse skupaj »trajalo,« saj bo izvleka skozi ožine komplicirana. Jamarja so nato še enkrat poskušali izvleči brez nosil, a znova ni šlo, bolečine so bile prehude, zato so se vrnili v topel bivak.

Najprej slabe novice, nato preobrat

Pozneje je vodja Jamarske reševalne službe Walter Zakrajšek podrobneje pojasnil, da si je jamar ob padcu poškodoval komolec in dlan, dobil je udarec v glavo, ker pa je padel na bok, ima močne bolečine v ledvenem delu, poroča STA. Jamarski reševalci upajo, da bo z minsko-eksplozivnimi sredstvi treba razširiti le nekaj metrov v jami. Še pred tem bodo ponesrečenca z območja, kjer je padel in je sedaj postavljen bivak za njegovo oskrbo, dvignili za približno eno tretjino celotne poti, nekje na globino okrog 75 metrov.

Zakrajšek je nato za Svet24TV malo pred 10. uro pojasnil, da trenutno čakajo, da zdravnik poškodovanca pripravi na transport oziroma da odobri način transporta. Jamarja je namreč med jutranjo pripravo obšla slabost, zato so vse skupaj začasno ustavili. Je pa Zakrajšek potrdi, da so eksplozivna sredstva že prispela in da bo treba razstreliti najmanj eno ožino. Kar zadeva njegovo zdravstveno stanje, je jamar razen slabosti stabilen, a jim slabost povzroča »rahlo skrb,« zato ne želijo tvegati. Tako je kazalo, da ga bi lahko iz jame rešili do popoldneva, najpozneje do večera, a se je nato znova zgodil preobrat.

Jamarja je namreč slabost minila, reševalci so ga tako proti površju znova poskušali izvleči brez nosil, pri čemer jim je uspelo prečkati eno od težavnih ovir. Po poročanju portala N1 so nato do 11. ure uspeli premagati vse kritične točke, tako bi ga lahko kmalu izvlekli na površje, kjer ga še čaka zdravniška ekipa.