Povečana koncentracija plina

Premogovnik Velenje: Štirje rudarji prepeljani v bolnišnico, odkop premoga ustavljen

D.K.
21. 2. 2024, 06.12
Posodobljeno: 21. 2. 2024, 13.39
Deli članek:

Včeraj je v Premogovniku Velenje prišlo do nesreče. Kraj dogodka pa je že obiskal tudi rudarski inšpektor.

Bobo
Premogovnik Velenje

V torek, 20. 2. 2024, malo pred 18. uro je na odkopu C na koti -110 v Jami Pesje Premogovnika Velenje prišlo do povečane koncentracije plina, čemur so bili izpostavljeni štirje rudarji, so sporočili iz Premogovnika Velenje.

"Vsi so bili ves čas odzivni in pri zavesti, trije so iz jame prišli sami, enemu so zaradi šoka pomagali sodelavci. Vse štiri je pregledal zdravnik, ki jih je preventivno napotil v Splošno bolnišnico Celje," so pojasnili.

Kot so še dodali, je bil o dogodku takoj obveščen rudarski inšpektor, ki je že obiskal Premogovnik Velenje. Preiskava še poteka. "Dogodek iskreno obžalujemo in želimo vsem prizadetim čim hitrejše okrevanje," so sklenili.

Odkop premoga zaustavljen 

Kot pa so naknadno sporočili iz inšpektorata za naravne vire in prostor, je inšpektor z ustno odločbo odredil takojšnjo zaustavitev rudarskih del na odkopu. Zaradi povečane koncentracije jamskih plinov ogled kraja dogodka ni bil mogoč.

Premogovnik Velenje je inšpektorja seznanil z nesrečo, stanjem ponesrečencev ter ukrepih, ki so jih izvedli po nesreči. V času inšpekcijskega nadzora so izvajali intenzivno prezračevanje odkopa in dodatno merjenje jamskih plinov. Pred izrivom plinov je na delovišču potekala faza pridobivanja nadkopnega premoga (spuščanje loput, sekcij – točenje stropa). Sam izriv plina pa se je zgodil pri zapiranju nadkopnega dela premogovega sloja. Izbruh je bil trenuten. Prišlo je do zaprašitve na odkopu iz lokacije 10 sekcije proti pogonu čela ter po izstopni progi.

Merilne naprave na delovišču so pokazale prekoračene mejne koncentracije jamskih plinov. Tako vrednosti metana kot ogljikovega dioksida sta presegali pet odstotkov. "Na podlagi navedenih ugotovitev je rudarski inšpektor izvajalcu rudarskih del Premogovnik Velenje z ustno odločbo odredil ukrep zaustavitve rudarskih del na odkopu. Ustavitev bo veljala dokler vrednosti ogljikovega dioksida in metana ne padejo pod dovoljeno koncentracijo, torej pod 1,5 odstotka," so navedli na inšpektoratu in dodali, da bodo pred ponovnim zagonom odkopa morali delovišče ponovno pregledati in preveriti delovanje dihalnikov.