Vodovodni sistem C

Izigrani pomurski župani zaskrbljeni

R. Š.
20. 2. 2024, 21.33
Deli članek:

Župani občin Apače, Gornja Radgona in Sveti Jurij ob Ščavnici zaradi nenavadnega ravnanja sosednih občin napovedali ukrepe.

Nataša Juhnov
Poteza, ki bo gotovo imela širše posledice, je še zaostrila odnose med občinami, ki so del vodovodnega sistema C. Foto Nataša Juhnov

Poročali smo že o neobičajni skupni seji občinskih svetov občin Ljutomer, Križevci, Razkrižje in Veržej, na kateri je bila sprejeta odločitev o izstopu iz Javnega podjetja (JP) Prlekija. Poteza, ki bo zagotovo imela širše posledice, je še zaostrila odnose med občinami, ki so del vodovodnega sistema C. Najprej so skupno sporočilo za javnost poslale občine v izstopu, nato pa so se s skupno izjavo za javnost odzvali še v treh občinah, ki niso bile vključene v to kalkulacijo. V občinah Apače, Gornja Radgona in Sveti Jurij ob Ščavnici tako pojasnjujejo, da so bili o nameri sosedov in partnerjev v javnem podjetju seznanjeni iz medijev. V izjavi, ki so jo podpisali gornjeradgonska županja Urška Mauko Tuš, apaški župan Andrej Steyer in Andrej Vrzel, župan Občine Sveti Jurij ob Ščavnici, poudarjajo, da jih je novica resnično presenetila, saj so se še decembra lani vsi skupaj na sestanku z zaposlenimi na sedežu podjetja v Ljutomeru zavezali k reševanju stanja v podjetju.

Skrb vzbujajoče stanje v podjetju

»Izjemno smo zaskrbljeni za usodo podjetja, kakor tudi za vse zaposlene v podjetju. Naša naloga je, da sprožimo vse ukrepe za zaščito interesa občin in predvsem to, da omogočimo varno in nemoteno izvajanje gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo,« so v skupni izjavi navedli očitno izigrani župani. Prvi ukrep so že sprejeli, sklicali so sejo skupščine in sveta ustanoviteljic JP Prlekija. Oba organa javnega podjetja namreč trenutno še vedno vodita apaški župan Andrej Steyer, ki predseduje svetu ustanoviteljic, in Darko Fras iz gornjeradgonske občinske uprave, ki vodi skupščino javnega podjetja. Na dnevnem redu sta seznanitev z odstopom štirih občin in že predhodnim odstopom radenske občine ter ponovno tudi razvpiti elaborat, ki predvideva 80-odstotno podražitev vode.

Stečaja (še) ne bo

Ta je dobil zeleno luč vseh občin razen radenske, zato tehnično ne more biti uveljavljen. Ob tem naj bi na seji skupščine od direktorja Arturja Racmana zahtevali poročilo o sposobnosti javnega podjetja za opravljanje javne službe v vmesnem obdobju do končnega izstopa večine družbenic in predložitev finančnega poročila. Ni pa na dnevnem redu seje enega ali drugega organa predloga za uvedbo stečajnega postopka nad JP Prlekija, a naj bi ga na seji vendar vložila ena izmed občin.