Kelvin Kiptum

Svetovni rekorder v maratonu skupaj s trenerjem umrl v prometni nesreči

J.V.
12. 2. 2024, 07.05
Posodobljeno: 12. 2. 2024, 07.42
Deli članek:

Kelvin Kiptum je bil svojevrsten atletski fenomen, vzpon do slave za očeta dveh otrok je bil hiter, saj je svoj prvi polni maraton pretekel šele leta 2022.

Profimedia
Kelvin Kiptum

Svetovni rekorder v maratonu, 24-letni Kenijec Kelvin Kiptum, je v nedeljo izgubil življenje v prometni nesreči v svoji domovini, poroča BBC. Skupaj z njim v terencu je bil tudi trener, 36-letni Ruandec Gervais Hakizumano, ki je prav tako umrl za posledicami poškodb. Nesreča se je zgodila okoli 23. ure po lokalnem času na goratem jugovzhodnem delu Kenije, kjer priprave opravljajo mnogi svetovni tekači. Voznik je bil Kiptum, ki je po pojasnilih policije izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste in trčil v drevo.

Kenijski minister za šport Ababu Namwamba je ob tragični novici ba omrežju X zapisal, da je ostal "brez besed", da je "Kenija izgubila poseben dragulj". Vodja kenijske opozicije in nekdanji premier Raila Odinga je poudaril, da je država izgubila "pravega junaka" in da žaluje za "izjemnim posameznikom ... in ikono kenijske atletike""S pretresenostjo in globoko žalostjo smo prejeli novico o smrti Kelvina Kiptuma in njegovega trenerja Gervaisa Hakizimano," pa je v izjavi za javnost zapisal predsednik mednarodne atletske zveze World Athletics Sebastian Coe.

Kiptum je bil svojevrsten atletski fenomen, vzpon do slave za očeta dveh otrok je bil hiter, saj je svoj prvi polni maraton pretekel šele leta 2022. Svetovni rekord je postavil 8. oktobra lani v Chicagu, ko je 42 kilometrov pretekel v dveh urah in 35 sekundah. Z dosežkom je za 34 sekund izboljšal prejšnji rekord, ki ga je septembra 2022 postavil njegov rojak Eliud Kipchoge v Berlinu. Kiptum, ki je veljal za enega najbolj obetavnih tekmovalcev na dolge proge, je skušal še letos postati prvi človek s časom pod dvema urama na uradno priznanem maratonu. Prvič naj bi ta mejnik skušal doseči že aprila v Rotterdamu.