Potres

Dalmatince prebudilo tresenje tal: Slišati je bilo kot pok

D.K.
27. 12. 2023, 08.33
Posodobljeno: 27. 12. 2023, 08.35
Deli članek:

Potres, ki je danes zjutraj prebudil Dalmatince, je imel epicenter 15 km jugozahodno od mesta Sanski Most v Bosni in Hercegovini.

EMSC
Potres prebudil številne Dalmatince

Danes zjutraj ob 06:31 so seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvaške zabeležili zmeren potresni sunek z epicentrom v bližini otoka Čiovo, 3 km južno od Trogirja. Magnituda potresa je bila 3,0 po Richterjevi lestvici, intenziteta v epicentru pa IV. stopnje po EMS.

Čeprav najnovejše informacije kažejo, da je imel potres magnitudo 2,8 po Richterju, kar ga uvršča med zmerna potresna dogajanja, je potres danes ob 6:30 zjutraj prebudil številne prebivalce srednje Dalmacije. Točno ob 6.32 je imelo tresenje tal epicenter 15 kilometrov jugozahodno od mesta Sanski Most v Bosni in Hercegovini, na globini le pet kilometrov, piše Slobodna Dalmacija.

Potres je zabeležil tudi Evropsko-mediteranski seizmološki center. Večinoma so ga sicer čutili prebivalci zahodnega dela Splitsko-dalmatinske županije, zato ni mogoče izključiti, da je žarišč veliko bližje Dalmaciji.

Prebivalci Dalmacije so med drugim na spletni strani EMSC zapisali, da je bilo slišati kot eksplozija. Da je bilo v Splitu slišati velik hrup, zatreslo se je zelo na kratko, nenadoma. Slišalo se je kot nevihta in stvari v sobi so se začele premikati, je sporočila prebivalka iz okolice Omiša.