Poziv policije

Pomagajte najti najnevarnejše evropske kriminalce, namig lahko oddate anonimno

D.K.
7. 12. 2023, 08.09
Posodobljeno: 7. 12. 2023, 09.29
Deli članek:

Na seznamu najbolj iskanih kriminalcev v Evropi so tudi trije Slovenci, in sicer Janko Lavrič, Mladen Samardžija in Marina Kramberger.

Policija.si
Slovenska policija je v kampanjo vključila tri ubežnike

Na seznamu iskanih oseb, za katerimi je razpisana odredba za tiralico, odredba za privedbo, mednarodna tiralica ali evropski nalog za prijetje in predajo, so osebe, obdolžene kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti, osebe, ki so pobegnile iz zavoda za prestajanje zaporne kazni ali zavodskega ukrepa.

Posodobljen seznam najbolj iskanih oseb v EU za leto 2023

Europol vsako leto posodobi podatke o najbolj odmevnih storilcih kaznivih dejanj. Na spletno stran Europe's most wanted je bilo dodanih več kot 50 iskanih oseb, slovenska policija je v kampanjo vključila tri ubežnike, vas pa prosi za pomoč. V kampanji Postanite naš naslednji junak slovenska policija poziva, da si ogledate fotografije storilcev kaznivih dejanj, ki so na begu, in jim jih z namigi pomagate tudi izslediti. 

Slovenska policija je v kampanjo vključila tri ubežnike

Na seznamu se je med med drugim znašla 33-letna Marina Kramberger iz Spodnjih Ivanjcev, ki bi morala prestati eno leto in tri mesece zaporne kazni zaradi več kaznivih dejanj goljufije, poleg tega je osumljena več drugih kaznivih dejanj goljufije, za kar je zagrožena zaporna kazen do treh let. Iskana je že dalj časa.

Na spisku najdete tudi 33-letnega Mladena Samardžijo, ki ga organi pregona iščejo zaradi trgovine s prepovedanimi drogami, za kar je zagrožena zaporna kazen do 10 let. Samardžija, rojen leta 1990, nazadnje stanujoč v Kranju, je bil član mednarodne kriminalne združbe, ki je delovala v okviru večje hudodelske združbe iz Črne gore, znane pod imenom Kavaški klan. Po navedbah Europola je usklajeval akcije združbe in novačil nove člane ter si tako nezakonito pridobil veliko premoženjsko korist. Ob njegovi fotografiji je tudi opozorilo, da je oseba nevarna.

Med iskanimi je tudi Janko Lavrič iz Pijave Gorice, rojen leta 1963, obsojen zaradi več kaznivih dejanj poslovne goljufije in že dlje časa iskan, potem ko se ni vrnil s prekinitve prestajanja zaporne kazni.

Policija prosi za pomoč

"Oglejte si seznam teh oseb in nam sporočite ključne informacije ter prispevajte k temu, da se storilci ne bodo mogli izogniti roki pravice. Z vašo pomočjo jih lahko izsledimo. Oddajte anonimno namig, če koga prepoznate in pomagajte najti najnevarnejše kriminalce v EU," so zapisali na straneh policije. 

Če koga od oseb na fotografiji prepoznate ali imate o njih kakršnekoli informacije, lahko te posredujete tudi na anonimni telefon policije 080 1200, lahko pa tudi na elektronski naslov skupine za ciljno iskanje oseb: fast@policija.si.

Nekatere od oseb, ki jih trenutno išče slovenska policija, si lahko ogledate na spletni strani iskane osebe.