Maribor

O brutalni smrti Emilije mimo oči javnosti

J.V./STA
5. 12. 2023, 17.36
Deli članek:

Na mariborskem sodišču se je z zaslišanjem prič nadaljevalo sojenje 20-letnemu Lazarju Terentiću, ki je obtožen uboja sedem let starejše partnerke v stanovanju v središču Maribora maja letos. Obravnava je na zahtevo obrambe potekala za zaprtimi vrati, saj sta bili med drugim zaslišani mati in sestra pokojne ter izvedenec psihiatrije Mladen Vrabič.

Sašo Bizjak/Večer
Obtoženi Lazar Terentić

Zagovornik obdolženega Simon Dolinšek je izključitev javnosti iz celotnega naroka predlagal zaradi varstva javnega reda, morale ter osebnega oziroma družinskega življenja obtoženca in oškodovank. Kot je pojasnil, je za narok predvideno pretresanje podatkov o družinskem življenju ter o zdravstvenem stanju obdolženega in žrtve, zato je obramba mnenja, da je treba obravnavo zapreti za javnost. Tožilec Zoran Klinc takšnemu predlogu ni nasprotoval in je dejal, da odločitev o tem prepušča sodišču, sodnica Ksenija Hrastnik, ki zadevo vodi brez senata, pa je predlogi obrambe ugodila. Za zdaj se je tako odločila le za današnji narok, za naprej pa je napovedala sprotno odločanje, če bi se to znova izkazalo za potrebno.

Tožilstvo Terentiću očita, da je v noči s 25. na 26. maj v garsonjeri večstanovanjskega objekta na Partizanski cesti življenje vzel 27-letni državljanki Srbije Emiliji M. Odvetnik Dolinšek je že na predobravnavnem naroku skušal dokazovati domnevno obtoženčevo neprištevnost v času kaznivega dejanja in procesno nesposobnost, a izvedenec psihiatrične stroke Mladen Vrabič po besedah sodnice ni zaznal nobenih duševnih motenj, ki bi kakorkoli vplivale na ravnanje Terentića. Danes naj bi svoje ugotovitve za zaprtimi vrati predstavil tudi sodišču, dodatno pa naj bi se opredelil do avdio posnetka, ki ga je obramba šele nedavno vložila v sodni spis in ki bi morda lahko vplival na njegovo mnenje. Kaj je na posnetku, javno ni bilo predstavljeno, po neuradnih informacijah Večera pa naj bi ga obrambi posredoval oče obtoženega, ki naj bi že lani jeseni opazil, da Terentić ni najboljšega zdravja in naj bi mu poskušal poiskati pomoč.