Elton Shkurti

Posle nemoteno vodil iz zapora na Dobu, na sodišču pa je bil raje tiho

Sijan Pretnar
27. 9. 2023, 19.10
Deli članek:

Trije od četverice obtoženih, ki naj bi se do lanske spomladi, ko so končali v priporu, v Istri ukvarjali s preprodajo prepovedanih drog, predvsem kokaina, so se na začetku sojenja zavili v molk. Zagovarjal se je le 46-letni Izolan, ki je zanikal očitke. Četverica naj bi bila del širše mreže preprodajalcev, od katerih so štirje že priznali krivdo.

PU Koper
V sklepni akciji so koprski kriminalisti lani aprila zasegli kokain, heroin, konopljo, hašiš ... Zaradi preprodaje prepovedane droge so ovadili več kot 30 osumljenih.

Na koprskem okrožnem sodišču se je začelo sojenje 40-letnemu albanskemu državljanu Eltonu Shkurtiju, 46-letnemu Miroslavu Savanoviću, 56-letnemu Davidu Ovčaku in 39-letnemu Davidu Grižančiču (vsi trije so iz Izole), ki krivde za očitana kazniva dejanja na predobravnavnih narokih niso priznali.

Drugače pa so se odločili Shkurtijeva žena Bedrana Ahmić Shkurti iz Izole, ki ji je sodišče prisodilo štiri leta in pol zapora (kazen lahko prestaja na odprtem oddelku), Radenko Đurić s Postojnskega (živel je v Kopru), Sandi Kmetec iz Izole in Almir Kadirićiz Kopra. Đuriću in Kmetcu je sodnica prisodila po dve leti in tri mesece zapora, Kadiriću pa tri mesece več.

Po obtožnici, ki jo je predstavila državna tožilka Tamara Pahor, je Elton Shkurti, znan še iz zadeve Kobre, posle vodil kar iz zaporniške celice na Dobu. Ko so koprski kriminalisti v začetku aprila lani opravili več hišnih preiskav pri osumljenih, so bili tudi v zaporu na Dobu. Osumljenim so sicer zasegli dva kilograma kokaina, dober kilogram marihuane in hašiša ter nekaj gramov heroina.

Vodjo združbe so v Ekvadorju umorili

Med preiskavo so sodelovali z italijanskimi kolegi, ki so preiskovali posle razvejane mednarodne kriminalne združbe. Ta je iz Južne Amerike v Evropo tihotapila večje količine kokaina, nekaj pa ga je končalo tudi na slovenskem črnem trgu. Združbo je vodil 34-letni Albanec Ergys Gashi, ki so ga v začetku lanskega leta v Ekvadorju umorili.

PU Koper
Policija je mamila, ki so jih tihotapili z Balkana, našla tudi v odbijačih.

Po obtožnici naj bi Shkurti sodeloval prav z Gashijem. Od novembra 2018 do maja 2019 naj bi dobavil večje količine kokaina. V Slovenijo so ga pripeljali Gashijevi ljudje, nato pa naj bi ga Shkurtijeva žena ponujala in prodajala tajnim delavcem policije. S kokainom pa naj bi oskrbovala tudi druge kupce v Istri.

Podobno tožilstvo očita tudi trojici obtoženih, ki so včeraj s Shkurtijem sedli na zatožno klop. Ovčak naj bi Grižančiču dvakrat dobavil kokain in heroin, Savanović naj bi Shkurtijevi ženi dvakrat izročil kokain za tajnega delavca. Kokain za tajnega delavca naj bi Bedrani Ahmić Shkurti izročil tudi Grižančič, ki naj bi s prepovedano drogo oskrboval tudi druge kupce.

Koprčan je s kokainom zaužil še metadon in umrl

Tožilstvo Grižančiču očita še kaznivo dejanje omogočanja uživanja prepovedanih drog. Maja predlani naj bi kokain prodal Koprčanu, ki je nato poleg kokaina zaužil še metadon in zaradi zastrupitve doma umrl. Sicer pa so mu med hišno preiskavo na dveh naslovih zasegli manjše količine kokaina, heroina in hašiša ter več kot kilogram konoplje.

Sodnica Barbara Franca, ki vodi tričlanski kazenski senat, v katerem sodelujeta še dva rezervna sodnika porotnika, je obtožene najprej vprašala, ali se bodo sploh zagovarjali. Prvi ji je odgovoril Shkurti. Dejal je, da se ne bo zagovarjal. Enako sta nato odgovorila še Ovčak in Grižančič. Zagovarjal se le Savanović, ki je očitke, da je Bedrani Ahmić predajal kokain za tajne delavce policije, zanikal. Na vprašanja ni odgovarjal.

Sojenje se je nato nadaljevalo s pregledovanjem odredb za tajno delovanje in opazovanje, ki jih je izdalo tožilstvo v tej zadevi. Z branjem listin se bo sojenje nadaljevalo v začetku prihodnjega tedna, sredi oktobra pa pridejo na vrsto prve priče.