Uživa imuniteto

Hrvaška "afera Baričević" na pragu zastaranja; obtoženi medtem dela v EU parlamentu

J.V.
12. 9. 2023, 18.20
Posodobljeno: 12. 9. 2023, 19.20
Deli članek:

Hrvaški uslužbenec Evropskega parlamenta naj bi spolno zlorabljal svoja psa, sodnemu postopku v domačem Zagrebu pa se uspešno se izmika. Javnost je ogorčena.

Profimedia
Društva za zaščito živali na Hrvaškem pozivajo premierja Plenkovića, naj ukrepa.

Pet društev za zaščito živali je prejšnji teden premierju Andreju Plenkoviću poslalo poziv, naj najde pravno rešitev, po kateri bi Ivorja Ivaniševića, obtoženega spolne zlorabe svojih psov, izročili Hrvaški, saj bo primer 21. septembra zastaral, poroča Jutarnji list.

Posiljeval svoja rodezijska terierja

Kot smo že pisali, se 46-letni Ivor Ivanišević že vrsto let izogiba sodnemu postopku v Zagrebu, v katerem mu tožilstvo očita, da je med leti 2009 in 2015 spolno zlorabljal svoja psa, rodezijska terierja, samico Xai Xai Kima in samca Irgungu Ayaba, fotografije in videoposnetke pa delil s somišljeniki v virtualnem svetu.

Afera hrvaško javnost razburja od leta 2015

Afera je v javnosti odjeknila julija 2015, ko je na Hrvaškem potekala obsežna policijska akcija zoper spletne predatorje, ki so spolno izkoriščali otroke. V lovu na pedofile so se preiskovalci uspešno infiltrirali v različne spletne forume. 

Eden od IP-naslovov, s katerega so "odtekale" zoofilne vsebine, je vodil do zagrebškega predela Knežija, kjer je imel Ivanišević registrirano podjetje. Na njegova domača vrata je hitro potrkala policija, vendar je bil poslovnež v Belgiji.

Sramota za ugled Hrvaške v svetu

Po poročanju Juranjega je Ivanišević zaposlen v Evropskem parlamentu, zaradi česar naj bi v Belgiji užival imuniteto in ga zato ni mogoče izročiti Hrvaški. Društva za zaščito živali v pobudi Plenkoviću med drugim izpostavljajo, da jim je "nerazumljivo, da hrvaške institucije tega procesa ne morejo končati tako, da bi zadostile pravici in rešile ugled Hrvaške kot države".