Lažni preplah

Slovenska policija znova razbila mit o belem kombiju, ki krade otroke

J.V.
12. 9. 2023, 17.25
Posodobljeno: 12. 9. 2023, 17.50
Deli članek:

Pred OŠ Jožeta Moškriča v Ljubljani naj bi neznanci v belem kombiju nagovarjali otroke in jim ponujali sladkarije. O dogajanju je ravnatelj obvestil tudi starše.

Niko Časar
Fotografija je simbolična.

Navedbe smo preverili na ljubljanski policijski upravi, kjer pravijo, da so bili "seznanjeni z dogodkom, kjer naj bi na območju Most v preteklem tednu neznane mlajše osebe nagovarjale otroka""Celoten dogodek, namen ogovarjanja, ni znan ali pojasnjen, policisti glede tega še zbirajo obvestila," ob tem poudarja tiskovni predstavnik Tomaž Tomaževic.

V bližini ni bilo vozil ...

"Po do sedaj znanem v bližini dogodka ni bilo vozil, oziroma otrok ni bil vabljen v kombi. Policija pri tem sodeluje s šolo in drugimi pristojnimi organi in drugimi vpletenimi osebami, ter izvaja druge aktivnosti, da se v celoti preveri vse okoliščine dogodka. Po prvih podatkih gre za enkraten dogodek, v katerem do sedaj niso potrjeni elementi kaznivih ravnanj," še pojasnjuje.

Ne širimo panike po družbenih omrežjih

O vseh primeirh pojava sumljivih oseb ali njihovem sumljivem obnašanju naj občani takoj obvestijo policijo na interventno številko 113 ali anonimno številko 080 1200. "Pomembno je tudi, da ne razširjamo nepreverjenih informacij na družbenih omrežjih. Slednje lahko povzroča strah, paniko in nezaupanje preden policisti preverimo dejansko stanje," še pravi.

"Če govorimo o otrocih in mladoletnikih, je treba poudariti, da je Slovenija zelo varna država. Zadnji primer ugrabitve, ki se je spomnim v svojih 30 letih službovanja, smo imeli leta 2007, ko so zaradi koristoljubja ugrabili leto dni starega otroka. V 24 urah smo ga našli in nepoškodovanega vrnili svojcem. Pogosto so, tudi v medijih, kakšni komentarji o belih kombijih. Tega pri nas ni," je leta 2021 v pogovoru za Svet24 povedal Damjan Miklič, vodja oddelka za krvne in seksualne delikte na Generalni policijski upravi (GPU).