Napet in turbolenten odnos

Tožilstvo za Veljka zahteva 17 let; poskus umora pred očmi otroka

J.V.
15. 5. 2023, 17.57
Posodobljeno: 28. 12. 2023, 17.11
Deli članek:

Veljko Vacić bo sodbo za poskus umora svojega bivšega dekleta, kar je bila po navedbah tožilstva krona njunega napetega in turbulentnega odnosa, slišal v torek ob 10. uri.

Facebook
Obtoženi Veljko Vacić oškodovanki še naprej grozi na Facebooku, čeprav je od 31. januarja lani v priporu.

Veljko Vacić je obtožen, da je lanskega 20. januarja nekaj po 13. uri na Cesti XVI v Polju v Ljubljani pristopil do Špele V., ko je parkirala vozilo, začel nanjo vpiti in ji groziti s smrtjo. Razbil je vetrobransko steklo na njenem avtomobilu, jo povlekel iz avta in jo dvakrat zabodel. Kalvarijo pa je spremljala tudi 12-letna hčerka oškodovanke.

Tožilka Vesna Kermavt je danes v končni besedi poudarila, da je obtoženi poskus umora zagrešil iz nizkotnih nagibov, ker jo je »hotel imeti sam zase« in se ni mogel sprijazniti, da je z drugim, pa čeprav je bil v času napada že z novim dekletom. Še ko sta bila v zvezi, je Špeli grozil, da če ne bo njegova, ne bo od nikogar, grozil pa je tudi njenemu novemu partnerju in na centru za socialno delo. Do oškodovanke je imel lastniški odnos in jo je objektiviziral, kaznivo dejanje, ki ga je zagrešil, pa je bila po besedah tožilke »krona njunega napetega in turbulentnega odnosa«. Kot je še izpostavila tožilka, jo je napadel z namenom, da ji vzame življenje, sicer ne bi meril v prsni koš in vrat. Zanj je zahtevala 17 let zapora in podaljšanje pripora do nastopa kazni, in sicer iz razloga begosumnosti in ponovitvene nevarnosti, saj ji na svojem Facebook profilu grozi še naprej, čeprav je od prijetja 31. januarja lani v priporu.

Splet nesrečnih okoliščin, ki jih ne zna pojasniti

"Obsežno predkaznovan"
Vacić je bil v preteklosti že večkrat kaznovan zaradi nasilja, izsiljevanja in premoženjskih deliktov. Ko je bil pred skoraj desetletjem zaprt za devet mesecev zaradi nasilja nad bivšo partnerico, jo je okrivil za izpad dohodka in izračunal, da je v zaporu zaradi nje izgubil 27 tisoč evrov. Začel jo je izsiljevati za ta denar, ženska je izsiljevanje prijavila policiji in sodišče ga je obsodilo na eno leto zapora ter mu hkrati preklicalo niz pogojnih obsodb, zaradi česar je bil obsojen na tri leta in pet mesecev zapora.

Pooblaščenka oškodovanke Klavdija Verce je v spis vložila premoženjskopravni zahtevek v skupni višini 25.500 evrov; 25 tisočakov Špela V. zahteva za nematerialno škodo, 500 evrov pa za materialno oziroma novo vetrobransko steklo na vozilu znamke Alfa Romeo, v katerega je obtoženi zalučal steklenico parfuma Versace in ga razbil. Zagovornik obtoženca, odvetnik Dejan Marković, je nasprotno prepričan, da dokazni postopek ni potrdil očitkov tožilstva, zato je predlagal oprostilno sodbo. Njegov klient nikakor ni imel namena komurkoli vzeti življenje, kar zatrjuje tudi obtoženi. »Šlo je za nesrečen dogodek, ne vem, kako se je zgodilo, čuden splet okoliščin, obžalujem, da je do tega sploh prišlo,« je dejal v končni besedi. Kako so nastale poškodbe na oškodovanki, ne zna pojasniti, trdi pa, da ga je ona s pilico za nohte napadla prva. Kakorkoli. Sodnica Tina Lesar bo sodbo razglasila jutri. Vacić je bil v preteklosti že večkrat obsojen zaradi nasilja in izsiljevanja ter premoženjskih deliktov.