Napad z nožem

Šved bo zaradi napada še 18 mesecev za slovenskimi zapahi

Ana Cukijati
22. 3. 2023, 20.25
Deli članek:

Za Alexandrom Brecljem, Švedom s primorskimi koreninami, ki je zaradi napada z nožem v Ajdovščini v priporu že tri leta in pol, sta že dve sojenji na novogoriškem okrožnem sodišču zaradi poskusa uboja. Obakrat je bil obsojen zaradi povzročitve lahke telesne poškodbe. Koprski višji sodniki pa so odločili drugače in mu lani za poskus uboja izrekli pet let zapora.

Leo Caharija
Brecelj v svoj zagovor ni povedal veliko, med drugim to, da je bil v času napada pod vplivom alkohola in kokaina.

"Ne glede na sedanji izid postopka sem še vedno prepričana, da je bila odločitev prvostopenjskega sodišča pravilna. Dejstvo je, da se je postopek pričel zoper storilca, ki je imel komaj 19 let. In glede na v postopku izvedene dokaze ga ni moč najti razumnega zaključka, da bi imel obdolženi v svojem naklepu naključnemu turistu vzeti življenje," v teh dneh razmišlja Lidija Košutnik, zagovornica Alexandra Breclja, Šveda s primorskimi koreninami, ki je zaradi napada z nožem v Ajdovščini v priporu v Sloveniji že tri leta in pol.

Čaka ga še leto in pol zapora

Za njim sta že dve sojenji na novogoriškem okrožnem sodišču zaradi poskusa uboja, a mu je sodnica Andrejka Luznik po dokaznih postopkih obakrat izrekla sodbo zaradi povzročitve lahke telesne poškodbe in ne poskusa uboja. Koprski višji sodniki so po prvem sojenju zadevo vrnili v ponovno sojenje, po drugem sojenju pa so Šveda obsodili zaradi poskusa uboja in mu izrekli pet let zapora.

Za Brecljem sta že dve sojenji na novogoriškem okrožnem sodišču zaradi poskusa uboja, a mu je sodnica Andrejka Luznik po dokaznih postopkih obakrat izrekla sodbo zaradi povzročitve lahke telesne poškodbe in ne poskusa uboja. Koprski višji sodniki so po prvem sojenju zadevo vrnili v ponovno sojenje, po drugem sojenju pa so Šveda obsodili zaradi poskusa uboja in mu izrekli pet let zapora.

Na to sodbo se je na vrhovno sodišče pritožila Brecljeva odvetnica in vrhovnim sodnikom predlagala, naj pritožbi ugodijo, spremenijo drugostopenjsko sodbo tako, da pritožbo okrožne državne tožilke zavrnejo kot neutemeljeno ter potrdijo sodbo sodišča v Novi Gorici.

Vrhovni sodniki prikimali koprskim višjim sodnikom

"V kolikor bi obdolženi oškodovanca zares hotel ubiti, bi ga lahko. Tedaj proti njemu ne bi zamahoval in suval z nožem, temveč bi ga zabodel bodisi v vrat ali prsni koš," je med drugim zapisala odvetnica in se sklicevala na ugotovitve izvedenca dr. Jožeta Balažica, ki je ravnanje Breclja tistega dne opisal kot nekontrolirano zamahovanje z nožem, ki ni imelo točno začrtanega cilja zamahov.

Senat vrhovnih sodnikov, ki so ga sestavljali Mitja Kozamernik kot predsednik ter Marjeta Švab Širok, Primož Gorkič, Peter Golob in Nataša Smrekar kot člani, pa so nedavno pritožbo kot neutemeljeno zavrnili in potrdili petletno zaporno kazen za poskus uboja, kot so lani v začetku leta dosodili koprski višji sodniki. "Ne glede na stališče prvostopenjskega sodišča, kot tudi moje prepričanje, se je obdolženi odločil, da postopka ne želi nadaljevati z izrednimi pravnimi sredstvi. Negotovost izida ter nerazumna dolgotrajnost postopka ga je namreč v priporu v Celju, kjer je trenutno, psihično izčrpala do te mere, da si želi čim prej prestati še preostanek zaporne kazni v trajanju 18 mesecev in se vrniti nazaj na Švedsko," je sklenila odvetnica Lidija Košutnik.

Po nekaj mesecih življenja v Ajdovščini - napad na Francoza

Spomnimo, brazgotina pod brado je dokaz za napad z nožem, ki ga je 18. septembra 2019 okoli 19.50 v Ajdovščini doživel nič hudega sluteč 64-letni francoski turist Philippe Delabarre. Alexander Brecelj ga je po burnem telefonskem pogovoru napadel z nožem in ga porezal po levi strani vratu. S konico noža je Francozu, ki se je branil z rokami in nogami, povzročil deset centimetrov dolgo ureznino. Z napadom je mladenič končal, ko je posredoval moški iz hotela, rano na vratu pa so napadenemu zdravniki zašili z devetimi šivi. Napadalca so policisti kmalu po dogodku prijeli v stanovanju v Ajdovščini, kjer je živel nekaj mesecev. V svoj zagovor ni povedal veliko, med drugim to, da je bil v času napada pod vplivom alkohola in kokaina. "Notranji glas mi je govoril, da me moški na parkirišču ogroža, podrobnosti se ne spominjam, ker nisem bil pri zavesti," je dejal. Izvedenka psihiatrične stroke Ingrid Velikonja je menila, da je na vedenje Šveda vplivala disocialna osebnostna motnja. "Dovolj je bilo že, da ga je oškodovanec pogledal. Nato je reagiral," je pojasnila.