»Ne znam pojasniti«

Tragedija ob vznožju Snežke: Jano in njenega triletnega sina Adamka našli mrtva

R.T.
7. 1. 2023, 10.42
Posodobljeno: 7. 1. 2023, 10.54
Deli članek:

Češko v teh dneh pretresa velika tragedija. Iskalna akcija za 40-letno Jano in njenim triletnim sinom Adamkom se je namreč pred dnevi končala na najbolj tragičen možen način.

Policie České republiky
Jano in Adamka so več dni iskali policisti.

Veterinarko Jano in njenega sina Adamka je vse od zadnjega dneva pred novim letom iskalo več kot 150 gasilcev, reševalcev in policistov, poroča češki časnik Blesk. Prijavo o njunem izginotju je 30. decembra podal Janin soprog in oče malega Adamka. Mama in sin sta se 25. decembra podala v Pec pod Snežko, vasico ob vznožju Snežke, s 1603 metri nadmorske višine najvišje gore v pogorju Krkonošev. Tam naj bi ostala do 30. decembra, a se tistega dne nista vrnila domov. Obsežna iskalna akcija se je začela takoj po prijavi zaskrbljenega partnerja, nekaj dni pozneje pa je odjeknila žalostna vest, da so reševalci v goščavi ob eni od regionalnih cest našli trupli obeh pogrešanih.

Profimedia
Obsežna iskalna akcija za Jano in njenim triletnim sinom.

Policisti so hitro postregli s črno vestjo, da primer obravnavajo kot umor in samomor. Jana naj bi Adamka zadavila, sama pa naj bi se nato obesila.

»Ne znam pojasniti,« je za blesk dejala Janina mama in Adamkova babica, ki je pojasnila, da pogrebne slovesnosti ne bo. »Njen soprog ni dobro. Želimo se tiho posloviti. Tako smo se dogovorili s sorodniki.« Za češki televizijski kanal CNN Prima News je medtem spregovorila ena od Janinih prijateljic, ki je imela o njenem soprogu le lepe besede. Opisala ga je kot »vedno prijetnega in prijaznega« moškega, a ob tem priznala, da ne ve, kaj se je dogajalo »za zaprtimi vrati.« Jano je na drugi strani opisala kot čustveno nestabilno osebo, ki je »rada pretiravala.« Imela naj bi številne težave, ki »si jih je ustvarila sama.«

Policie České republiky
Jano in Adamka so več dni iskali policisti.