Zaprti motocikel

Pestro policijsko delo: v Gornjih Petrovcih ustavili nenavadno vozilo

E. J.
15. 11. 2022, 08.15
Posodobljeno: 15. 11. 2022, 08.52
Deli članek:

Redek prizor na prekmurskih cestah je navdušil policiste, ki so ustavljeno vozilo tudi fotografirali.

PU Murska Sobota
Udobnost avtomobila in adrenalin vožnje z motorjem, so zapisali ustvarjalci zaprtega motocikla Peraves CZ Monoracer, ki se je včeraj vozil po Gornjih Petrovcih.

Med kontrolo cestnega prometa na območju Policijske postaje Gornji Petrovci so policisti naleteli na zanimivo in redko vozilo Peraves CZ Monoracer. Gre za motocikel, ki ima vse udobnosti in tudi varnost avtomobila, zagotovo pa izstopa s svojim futurističnim dizajnom in estetiko. Primeren je za daljša potovanja, lahko preberemo v številnih pozitivnih ocenah tega vozila, obstaja pa motocikel na električni in bencinski pogon - slednjega so sicer nehali proizvajati leta 2016, a zagotavljajo rezervne dele za vsa vozila, izdelana od leta 1987.

Podjetje Peraves CZ, ki izdeluje zaprte motocikle sta sicer ustanovila čeha Gustav Procházka in Arnold Wagner, podjetje obstaja že od leta 1987. 

400 kilometrov s polno baterijo

Polna baterija omogoča do 400 kilometrov dosega, 80 odstotkov baterije se napolni v treh urah in pol, lahko preberemo v oceni vozila. Na motociklu se lahko prevažata dve osebi, poudarjajo snovalci in opozarjajo na izjemno varnost, ki jo nudi, poleg tega, da ima električni motocikel BMW-jev protiblokirni zavorni sistem ABS, tritočkovni varnostni pas, vzvratno kamero, usnjeno oblazinjenje, ogrevane sedeže, ogrevano vetrobransko steklo in še bi lahko naštevali. To seveda, kot omenjeno, velja za električni primerek, medtem ko se je po Goričkem vozil bencinski primerek, ki ga torej ne izdelujejo več.

PU Murska Sobota
Doseže hitrost do 250 kilometrov na uro, a prekmurski policisti voznika tega vozila niso ustavili zaradi hitrosti.
In kako hitro je takšno vozilo? Prekmurski policisti sicer niso zapisali, ali so vozilo ustavili zaradi nenavadnega izgleda in redkosti ali pa zaradi prehitre vožnje, a ta zaprti motocikel pospeši do 100 kilometrov na števcu v manj kot 5 sekundah, pospešuje pa lahko vse do 250 kilometrov na uro.

Cena seveda ni majhna. Motocikel lahko kupite na njihovi spletni strani, najprej morate položiti 40 tisoč evrov depozita in se odločiti za dizajn in lastnosti motocikla, nato pa čakate pol leta, da dobite vozilo, za katerega končna osnovna cena znaša nekaj manj kot 80 tisoč evrov.