Zaplet s policistko

Visoko noseča in obtožena pomoči pri poskusu umora v Poljčanah

J.V.STA
1. 8. 2022, 12.07
Posodobljeno: 1. 8. 2022, 12.17
Deli članek:

Mariborski sodnici Danili Dobčnik Šošterič tudi danes ni uspelo skleniti predobravnavnega naroka zoper Patricijo Verhovnik, obtoženo pomoči pri poskusu umora januarja letos v Poljčanah.

Vesna Lovrec/Večer
Obtožena Patricija Verhovnik z odvetnikom Urbanom Seničarjem.

Policistke, ki je zaradi dopusta na sodišče ni bilo že v začetku julija, tudi danes niso dočakali na sodišču, zato jo bodo znova vabili 8. avgusta.

Na zahtevo obrambe v sklopu predobravnavnega naroka še vedno razčiščujejo, kako je prišlo do odvzema dveh mobilnih telefonov. Policisti iz mariborske policijske postaje in policijske postaje Šmarje pri Jelšah so se že nekajkrat izmenjali na sodišču, še vedno pa ni odločeno glede zahteve za izločitev tega dela dokazov in kdaj bi se glavna obravnava sploh lahko začela.

Poskus umora se je zgodil 16. januarja letos v poznih večernih urah, ko se je 24-letni Aljaž Verhovnik, partner trenutno visoko noseče Patricije Verhovnik, pripeljal v Poljčane in enako starega oškodovanca pričakal v bližini njegovega doma, da bi ga umoril. Oškodovanec je bil pred tem tudi sam partner Verhovnikove in je na sodišču sprožil postopek ugotavljanja očetovstva.

Partner priznal krivdo, obsojen na 7 let zapora

Verhovnik je bil sicer že v začetku maja po priznanju poskusa umora na predobravnavnem naroku obsojen na sedem let zapora, njegova 21-letna žena pa pomoči pri dejanju ni priznala.

Obramba še pred sojenjem poskuša z zahtevo za izločitev dela dokazov, povezanih z zaseženimi telefoni. Njen zagovornik Urban Seničar je namreč zahteval izločitev privolitve obtožene policistom za odvzem enega od dveh njenih mobilnih telefonov. Prvega so ji zasegli ob njenem pridržanju 18. januarja, drugega pa ob zaslišanju na mariborski policijski upravi.

Policisti so doslej izpovedovali, da naj bi bila obtožena ustrezno seznanjena z vsemi pravicami in pravnimi pouki, mobilni telefon pa naj bi jim ob odhodu na policijsko postajo, ko so ji povedali, da ji ga bodo zasegli, izročila brez ugovorov.

Po drugi strani je njena mati povedala, da je vrata policistom odprla Patricija, sama pa je šla nekoliko pozneje pogledat, kaj se dogaja,a da ni slišala kakšnega pravnega poduka. "V hiši ji niso povedali nič," je dejala. Dodala je, da je medtem začel jokati otrok in ga je poskušala potolažiti, zato ni bila stalno navzoča pri postopku.

Manjkajoča policistka pričala že v začetku junija

Policistka, ki je danes na sodišče ni bilo, je sicer pričala že v začetku junija, ko je povedala, da pri pridržanju ni sodelovala, pač pa so jo tja poklicali šele pozneje, zgolj zato, da je kot ženska policistka lahko opravila varnostni pregled pridržane Verhovnikove. Potem ko jo je najprej vprašala, če ima pri sebi kakršnekoli nevarne predmete, jo je še pretipala, nato pa je kraj pridržanja skupaj s kolegom iz patrulje tudi zapustila.

Pozneje se je sicer morala vrniti, saj je s pridržano odšla tudi do mariborske kriminalistične policijske postaje. V zvezi z domnevno spornim telefonom ni vedela povedati veliko, razen da ga je videla na armaturni plošči avtomobila, osumljena pa je imela pri sebi še nahrbtnik. Kaj dodatnega še zanima obrambo, ki je zahtevala njen ponovni prihod, ni povsem jasno.