Nepravnomočno

Zaradi poslov s travo bo dobra tri leta in pol v zaporu

Sijan Pretnar/Primorske novice
8. 6. 2022, 20.14
Deli članek:

Martin Bohnec je zaradi poslov s konopljo že spet sedel na zatožno klop. Če ga je sodišče predlani obsodilo na pogojno kazen, pa tokrat ni mogel računati na takšno zaupanje, saj ga je zlorabil in konopljo gojil med preizkusno dobo. Sodnica mu je prisodila dve leti in pol zapora ter preklicala pogojno obsodbo.

Primorske novice
Če ga je sodišče predlani obsodilo na pogojno kazen, pa tokrat ni mogel računati na takšno zaupanje, saj ga je zlorabil in konopljo gojil med preizkusno dobo.

V hiši v Obrovu so policisti opravili hišno preiskavo že januarja predlani, takrat so Bohnecu zasegli dva kilograma konoplje in več opreme za gojenje. Na sodišču je tudi takrat trdil, da je imel konopljo za lastno uporabo, za zdravljenje levkemije in drugih zdravstvenih težav. Sodnik Bohnecu že takrat ni verjel, da je imel konopljo le zase. Prisodil mu je leto in tri mesece zapora s štiriletno preizkusno dobo. Višje sodišče je sodbo lani potrdilo.

Kozinski policisti so lani jeseni Martina Bohneca iz Obrova povezali z nasadom konoplje na težko dostopni jasi v gozdu pod brkinsko vasjo Rjavče. Ko so ga ustavili v bližini, so mu v avtomobilu našli nekaj gramov konoplje, med preiskavo hiše v Obrovu pa še približno sto gramov tega prepovedanega rastlinja. V avtomobilu so našli še šest velikih plastičnih vreč, iz katerih se je širil vonj po travi, vrtne škarje, srpa in lovsko kamero.

Analiza, ki so jo opravili v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju, je potrdila, da so bili v vrečah delci konoplje, ki vsebujejo THC. Oseminpetdesetletni Bohnec je ves čas zanikal, da bi skrbel za nasad pod Rjavčami, trdil je, da je konopljo, ki so mu jo zasegli doma in v avtu, potreboval za lastno uporabo, za lajšanje zdravstvenih težav.

Tožilec je predlagal štiri leta zapora

Po končanem dokaznem postopku je državni tožilec Damir Kusić vztrajal pri obtožbi, po kateri naj bi Bohnec skrbel za nasad s 45 sadikami. Nekatere so bile visoke tudi več kot dva metra. »Konoplja ni bila namenjena samo lastni uporabi, presežki bi šli v prodajo,« je poudaril tožilec. Sodnici Barbari Franca je predlagal, da mu prisodi štiri leta zapora in mu prekliče pogojno kazen, po kateri mu je sodišče določilo leto in tri mesece zapora, ter mu nato prisodi pet let enotne zaporne kazni. Predlagal je tudi podaljšanje pripora.

Sodišče je s pomočjo policistov ugotovilo, da je zapuščena parcela, na kateri je raslo 45 sadik konoplje, v lasti dveh oseb, ki živita v Kanadi. Glede zdravstvenih težav, ki jih je omenjal odvetnik, je sodnica spomnila na izjave policistov, ki so povedali, da Bohnec ni imel nobenih težav, ko je šel z njimi po zaraščeni in strmi poti do nasada.

Odvetnik Milan Krstić, ki je pred koncem sojenja predlagal izločitev dokazov, pa je v obširnem zaključnem govoru vztrajal, da ni dokazov, ki bi potrjevali, da je Bohnec zagrešil kaznivo dejanje. »Sodišče mora biti o krivdi prepričano onkraj razumnega dvoma,« je poudaril. Povedal je, da obtoženi vsak dan pokadi šest džointov, saj mu konoplja pomaga pri zdravstvenih težavah.

Podrobno je razlagal, zakaj je policist Borut Banfi, ki je vodil preiskavo, neverodostojen. Večkrat je spomnil, da ga je koprsko sodišče pred kratkim pravnomočno obsodilo na dve leti in pol zapora.

Odvetnik: Zgodba o preplašenem vaščanu je neživljenjska

Banfi je tudi na sodišču pričal, da ga je poklical občan in mu povedal za nasad pod Rjavčami. V bližini je srečal tri moške, eden od teh naj bi bil prav Bohnec. Banfi na sodišču ni hotel razkriti, kdo je ta občan, saj je ta želel zaradi svoje varnosti ostati anonimen. »Zgodba o preplašenem občanu je neživljenjska. Banfi je ravnal na svojo pest,« je vztrajal odvetnik in dodal, da si je Banfi tega vaščana preprosto izmislil, da bi lahko Bohneca povezal z nasadom konoplje. Pojasnil je, da Bohnec zaradi zdravstvenih težav sploh ni sposoben skrbeti za nasad.

Vprašal se je, zakaj na lončkih, ki so bili pri sadikah v nasadu, policisti niso zavarovali sledi. To bi po odvetnikovih besedah pokazalo, da Bohnec nima nič z nasadom. Prav tako se je vprašal, zakaj policisti niso pridobili odredbe za tajno opazovanje, da bi obtoženega posneli v nasadu. Dodal je, da je bil obtoženi že na prejšnjem sojenju obsojen po krivici, na podlagi Banfijevega konstrukta.

Do pravnomočnosti sodbe ostaja priprt

Sodnica pa je brezposelnega Bohneca spoznala za krivega in mu prisodila dve leti in pol zapora. Preklicala je prejšnjo pogojno obsodbo ter mu nato izrekla tri leta in sedem mesecev enotne zaporne kazni. Podaljšala mu je tudi pripor. Sodnica je ocenila, da je bila konoplja, ki so jo zasegli policisti, namenjena prodaji.

Glede občana, ki je hotel ostati anonimen, je pojasnila, da ne gre za policijskega informatorja, ampak za občana, ki bi lahko poklical tudi na anonimno številko in bi ostal anonimen. Bohneca oziroma njegovo vozilo pa je na stranskih makadamskih poteh v bližini nasada opazil tudi drugi policist s kozinske policijske postaje.

Bohnec je bil pred leti na sodišču v Kranju obsojen na štiri leta zapora. Vodil je združbo, ki je v različnih slovenskih krajih, tudi na Bistriškem oziroma v Brkinih, gojila konopljo. S tožilstvom je takrat sklenil sporazum o priznanju krivde.