nevzdržne vojaške vaje

Otroci zbežali iz vojne, zdaj jih straši bobnenje

Veronika R. Ženko / Primorske novice
8. 6. 2022, 18.09
Deli članek:

»Zadnje dneve so vojaške vaje na Postojnskem resnično in znova presegle vse razumne meje,« je konec prejšnjega tedna novemu obrambnemu ministru v protestnem pismu zapisal postojnski župan Igor Marentič. Vznemirile so tudi ukrajinske otroke, ki so nastanjeni v Slavini. Na Šarčevem urniku časa za odgovor Postojnčanom še ni bilo, ga bodo pa k iskanju rešitve spodbudili tudi koalicijski partnerji iz Levice.

P.N.
Vojaške vaje so že dalj časa nevzdržne.

»Povsem nerazumno in nemogoče je delati in se sprehajati v takšnem hrupu, se ob tem ne spominjati na nekdanje in tudi resnične vojne spopade, pomirjati ter pojasnjevati otrokom, ki jih budijo glasni streli, kakšno vlogo imajo vojaške vaje na našem območju,« je v pismu zapisal postojnski župan Igor Marentič. K vnovičnemu protestnemu pismu – v zadnjih letih so jih iz postojnske občine na obrambno ministrstvo poslali že več in to z bolj ali manj enako vsebino – so ga spodbudili številni odzivi občanov, ki so izrazili zaskrbljenost in nestrinjanje z načinom izvajanja vojaških vaj z nenehnimi preleti letal in helikopterjev ter izjemnim hrupom, tudi ob poznejših večernih urah, kar daje občutek vojaškega stanja, čeprav gre na srečo le za vojaške vaje.

Neupoštevanje dogovorov

»Kljub večkratnim opozorilom, tudi dogovorom, s katerimi ste na ministrstvu trdili, da bodo vojaške aktivnosti zamejene do te mere, da ne bodo neposredno posegale nad naselja, predvsem pa v mejah vzdržnega omogočale občanom normalen vsakdan, se zadnje dneve na Postojnskem z izvajanjem vojaških vaj resnično in znova presega vse razumne meje,« je Marentič opozoril, da na ministrstvu na ta način dajejo občanom vedeti, da jim je bolj malo mar za kakovost njihovih življenj. Dodal je, da so občani zaznamovani s številnimi negativnimi vplivi vojaških aktivnosti, zato bi pričakovali »malce več spoštljivosti in razumevanja tudi s strani države, kar nenehno prosimo in poudarjamo«.

STA
Postojnski župan Igor Marentič Šarec bo na pismo odgovoril, ko se bo z zadevo seznanil.

Na novega ministra je Marentič zato apeliral, da zameji izvedbo vojaških aktivnosti na območju občine do te mere, da bo občanom omogočen kakovosten vsakdan. Hkrati pa izrazil željo, da bi kdo od odločevalcev v teh razmerah preživel nekaj dni v Postojni ter sam izkusil občutke in vzdušje, ki ga povzročajo »glasne, agresivne in predvsem celodnevne vojaške aktivnosti«.

Prav to je prejšnji petek izkusila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, medtem ko je obiskala ukrajinske sirote, nastanjene v Slavini. »Strinjam se, da je to lahko za te otroke še dodatna travma. Verjamem, da bo nova oblast bolj odgovorno in sočutno pristopila k takim ravnanjem,« je komentirala.

Direktorica sirotišnice Katerina Doncova je pojasnila, da je hrup letal za otroke travmatičen, saj so v Ukrajini preživeli več letalskih napadov, pred katerimi so bežali v zaklonišča. Mirijo jih, da ta letala ne mečejo bomb, da so to »prijazna« letala, je dodala.

Vodja regijskega štaba CZ za Notranjsko Sandi Curk pa je po poročanju STA povedal, da se je pred začetkom mednarodne vojaške vaje v Slavini oglasil visoki predstavnik Slovenske vojske in napovedal dogajanje.

Šarec se mora najprej seznaniti s tem

Matej Tašner Vatovec iz Levice meni, da je pismo, ki ga je poslala občina, popolnoma razumljivo. In poudarja, da bodo ministra, če ne bo ukrepal sam, k temu napotili v stranki Levica.

Na ministrstvu za obrambo so nam včeraj povedali, da bo novi minister, sicer nekdanji predsednik vlade, na pismo odgovoril, »ko se bo dovolj seznanil s to problematiko«. Zagotovo pa je pričakovati, da bo predlagal nadaljevanje pogovorov s predstavniki postojnske občine v okviru mešane delovne skupine, ki je bolj ali manj uspešno delovala tudi v prejšnjih mandatih. Nazadnje je kot predstavnik ministrstva to skupino vodil dosedanji vodja direktorata za logistiko Uroš Korošec, ki ga je zdaj kot vršilec dolžnosti nasledil Željko Kralj.

Ali si lahko občani Postojne pod novo vlado, v kateri je po novem tudi Levica, obetajo kaj več posluha, smo vprašali tudi vodjo poslanske skupine Levice Mateja Tašnerja Vatovca. »Mi smo sodelovali s krajani Postojne v vsem tem času, odkar smo prisotni v politiki, in razumemo njihove tegobe, tako da je pismo, ki ga je poslala občina, popolnoma razumljivo. Tu bo treba narediti neke korake naprej. Če ne bo minister za obrambo o tem začel razmišljati sam ter iskati dialoga s prebivalkami in prebivalci, ga bomo k temu napotili mi oziroma bomo poskušali najti neko rešitev. Dejstvo je namreč, da za ljudi v Postojni vojaške vaje niso samo neka začasna nadloga, pač pa situacija, ki je tako rekoč trajna in ima resne posledice na kakovost življenja,« je poudaril Tašner Vatovec.