Padec s skirojem sredi noči

Župan, ki so ga zasačili pijanega, ne namerava odstopiti: "Nikogar nisem ogrožal"

R.T.
17. 5. 2022, 07.08
Posodobljeno: 17. 5. 2022, 07.17
Deli članek:

Župan mesteca na severu Avstrije, ki se pod vplivom alkohola poškodoval med vožnjo s skuterjem, ne namerava odstopiti.

Osebni arhiv
Wolfgang Greil ne namerava odstopiti. Pravi, da je ogrožal le sebe.

Minuli konec tedna so policisti zasačili nadpovprečno veliko pijanih voznikov na slovenskih cestah. Podobno je bilo v Avstriji. Izstopal je dogodek, v katerem je glavno vlogo igral župan Katsdorfa Wolfgang Greil. Po zaključku prešernega dneva, ki se je prevesil v nedeljsko jutro, je okoli 3. ure sedel na svoj električni skiro in se odpeljal proti domu. Že po nekaj metrih je padel, ko je zapeljal čez oviro za umirjanje prometa in se lažje poškodoval.

»Seveda je bila to neumnost. Najprej sem želel svoj električni skuter (dejansko gre za električni skiro, Avstrijci za skiro uporabljajo izraz skuter, op.a.) pospraviti v prtljažnik avtomobila in se odpravil pešačiti domov nekaj kilometrov, nato pa sem se vendarle zapeljal,« je razložil svoje misli 53-letni Greil novinarjem Kronenzeitunga. Toda, kot rečeno, njegova vožnja se je hitro zaključila. Z reševalnim vozilom so ga odpeljali v bolnišnico in ga oskrbeli. Policisti so mu pred tem ponudili še alkotest in župan ni imel izbire. Pihnil je, rezultat pa je pokazal, da ima 0,91 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.

Greil bo plačal kar visoko globo, od 1600 do 5200 evrov, v nevarnosti je tudi vozniško dovoljenje, odvisno od hitrosti vožnje s skirojem ob padcu, odstopiti pa ne namerava. »Nikogar nisem ogrožal razen sebe,« razmišlja Greil, podprli pa so ga tudi v deželni gospodarski zbornici, katere vodja je. Iz vrst opozicijski socialdemokratov pa je priletela kritika, saj menijo, da kot župan in predstavnik gospodarske zbornice Greif predstavlja tudi zgled za vse deželane.