Dogovor

Iz oblegane jeklarne Azovstal odpeljali ukrajinske vojake

G.G.
17. 5. 2022, 06.21
Posodobljeno: 17. 5. 2022, 07.58
Deli članek:

Ena najbolj srditih bitk v Ukrajini je končana. Iz jeklarne Azovstal v Mariupolju so po dveh mesecih evakuirali ukrajinske vojake, ki so jih Rusi obkolili.

Profimedia
Pod nadzorom ruske vojske so z avtobusi odpeljali ukrajinske vojake, ki so bile v utrjeni jeklarni Azovstal.

Po doseženem dogovoru so ponoči v Novoazovsk z avtobusi odpeljali 53 poškodovanih ukrajinskih vojakov, v Olenivko pa okoli 211 vojakov. Obe mesti nadzirajo proruski separatisti. Bitka za Mariupolj je tako končana, Rusi so zavzeli še jeklarno. 

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski je dejal, da so v evakuacijo udeležene tudi ukrajinske enote in predstavniki Rdečega križa ter Združenih narodov. Kljub temu je opozoril, da ni nujno, da bodo ukrajinski vojaki nemudoma prosti in da bodo mogoče potrebna dodatna pogajanja.

 Namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar je povedala, da bodo vojake zamenjali za ujete ruske vojake.

Po ruskem zavzetju Mariupolja, mesta na jugovzhodu Ukrajine ob Azovskem morju, so v jeklarni Azovstal ostale ujete ukrajinske enote. Tam so bili pripadniki azovskega bataljona, med katerimi naj bi bilo kar nekaj pripadnikov neonacistov, del rednih ukrajinskih enot, policistov in civilistov, ki so se zatekli na varno med bombardiranjem. Jeklarna je bila spremenjena v nekakšno utrdbo, ki je bila povezana s podzemnimi predori.