Nesmiselno?

Grah Whatmough za direktorico TVS predlaga Gorščakovo, ki jo je lani razrešil

S.R./STA
16. 5. 2022, 21.33
Posodobljeno: 16. 5. 2022, 21.58
Deli članek:

Andrej Grah Whatmough je po tehtnem premisleku, kot se je izrazil, za mesto direktorja TVS predlagal Natalijo Gorščak.

Bobo
Andrej Grah Whatmough

Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough je programskemu svetu posredoval prošnjo za predhodno soglasje k imenovanju Natalije Gorščak za direktorico Televizije Slovenija. Spomnimo, Grah Whatmoug je Gorščakovo 20. avgusta lani z istega položaja razrešil. Potem ko zaradi nesklepčnosti programski svet o sicer potrebnem soglasju za razrešitev direktorice TVS ni odločal, je imel Grah Whatmough pri njeni razrešitvi proste roke. Gorščakova je sicer sprožila pravne postopke, za v. d. direktorja TVS pa je bil nato lanskega septembra imenovan Valentin ArehPo preteku Arehovega polletnega mandata kot v.d. in po februarja objavljenem neuspešnem razpisu, na katerega se je kot edina, a z nepopolno vlogo, prijavila Gorščak, je vodenje TVS prevzel generalni direktor zavoda Grah Whatmough.

Kot so danes sporočili iz RTV, sta v roku za prijavo na zadnji razpis, torej do 13. maja, prispeli dve prijavi, vendar je bila le ena posredovana v skladu z zahtevami razpisa, druga pa zato ni bila obravnavana. Druga prijava na razpis za direktorja TV Slovenija, ki se je iztekel 13. maja, je bila posredovana po elektronski pošti, zato tudi ni bila obravnavana.

Kot je Grah Whatmough med drugim zapisal v utemeljitvi predloga, naslovljenega na programski svet, "po tehtnem premisleku in glede na formalno izpolnjevanje pogojev" za imenovanje na mesto direktorja TVS programski svet naproša za predhodno soglasje k imenovanju Gorščakove za direktorico TVS.

"Na prvi pogled nesmiselno"

V nadaljevanju je pojasnil, da je Natalijo Gorščak avgusta lani sicer razrešil z mesta direktorice TVS in razloge oprl predvsem na "njeno neukrepanje in opuščanje dolžnega ravnanja v času nujnih in prepotrebnih sprememb v izjemno zahtevnem javnem medijskem okolju, kakor tudi njeno neupoštevanje statutarnih določil ter ugotavljanja navzkrižij interesov".

"Odločitev, da torej predlagam Natalijo Gorščak za direktorico Televizije Slovenija, se zato zdi na prvi pogled nesmiselna," je zapisal. Vseeno pa jo pojasnjuje na podlagi dejstev, da TVS, katere v.d. direktorja je zdaj sam, "ne samo potrebuje, pač pa si tudi zasluži direktorja s polnim mandatom, ki bo deloval predano, zakonito in v luči javnega poslanstva".

K njegovi odločitvi pa je, kot je pojasnil, prispevalo tudi dejstvo, da so pred TVS pomembna imenovanja kar treh odgovornih urednikov programov, česar pa ni mogoče opraviti brez imenovanega direktorja televizije oziroma vršilca dolžnosti.