Polfinale lige Aba

Cedevita Olimpija po trilerju in sodniškem šoku spravila na kolena Crveno zvezdo

S.R./STA
16. 5. 2022, 20.59
Posodobljeno: 16. 5. 2022, 21.18
Deli članek:

Cedevita Olimpija je danes v Stožicah z zmago po podaljšku izsilila tretjo tekmo proti Crveni zvezdi.

alesfevzer.com
/

Košarkarji Cedevite Olimpije so izenačili polfinalno serijo lige Aba proti Crveni zvezdi na 1:1. V Stožicah so pred 9000 gledalci po podaljšku zmagali z 88:80 (24:29, 43:44, 59:54, 76:76).

To je bila prva zmaga Cedevite Olimpije v štirih dvobojih v tej sezoni s Crveno zvezdo, predvsem pa dokaz, da je za zbrano zasedbo Jurice Golemca premagljiva tudi najboljša ekipa rednega dela lige Aba in udeleženec elitne evrolige. Gostje so bili v prednosti le na začetku tekme, ko so po bojazljivem začetku domačih pobegnili na 19:7, od sredine druge četrtine, ko so Ljubljančani prvič povedli (36:34), pa je bila Cedevita Olimpija tista, ki je narekovala ritem igre. V borbeni in izenačeni predstavi so zmagovalca odločile malenkosti. Vodstvo 71:62 dobri dve minuti in pol pred koncem Cedeviti Olimpiji ni zadostovalo za mirno končnico. Beograjčani so v manj kot minuti znižali zaostanek devetih točk na 71:70.

Če ne bi bilo sporne sodniške odločitve povsem ob koncu zadnje četrtine, bi se tekma v korist Cedevite Olimpije razpletla že po rednem delu. V izdihljajih je Olimpija vodila za tri točke, ko so igralci Crvene zvezde zgrešili met za tri točke, a je Zoran Dragić pod obročem storil osebno napako nad Luko Mitrovićem, ki je nato že po izteku časa žogo nekako spravil skozi obroč. Sodniki so po ogledu videoposnetka koš priznali in mu dodelili še dodaten prosti met, ki ga je zadel. Cedevita Olimpija je kljub šoku hrabro odigrala podaljšek, mož odločitve pa je bil prvi strelec tekme Edo Murić. Žebelj v krsto Crvene zvezde je Murić zabil dobri dve minuti pred koncem s trojko in dodatnim prosti metom za 84:78.

Cedevita Olimpija je sicer izgubila skok s 43:52, zgrešila je enajst prostih metov, zadela le pet trojk, njen prvi organizator igre Jacob Pullen pa je zaradi težav z osebnimi napakami igral le dobrih 14 minut. Edo Murić je 21 točk dosegel ob metu 4:6 za tri točke (7 skokov, indeks 27), Jaka Blažič je zbral dvanajst točk (met 1:8), enajst sta jih dodala Zoran Dragić (6 skokov, 6 podaj) in Yogi Ferrell (trojke 1:7, 5 podaj), deset pa Alen Omić (8 skokov).