V priporu

39-letnik si je med prestajanjem pogojne obsodbe z goljufijami polnil žepe

J.P.
23. 2. 2022, 20.07
Deli članek:

V preteklosti je že bil pravnomočno obsojen za podobna kazniva dejanja.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Novomeški kriminalisti so v začetku meseca zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj poslovne goljufije po 228. členu kazenskega zakonika in goljufij po 211. členu kazenskega zakonika k preiskovalnemu sodniku privedli 39-letnega osumljenca.

39-letnik iz gospodarske družbe na območju Novega mesta je hrvaški družbi, ki v tem primeru nastopa kot oškodovanec, zagotovil, da bo dobavil izdelke v vrednosti 122.000 evrov. Naročene izdelke je oškodovana družba na podlagi lažnih prikazovanj in jamstev tudi plačala. Osumljeni izdelkov ni dobavil, denarna sredstva pa porabil za druge namene.

Osumljenega 39-letnika so ovadili za dve kaznivi dejanji goljufije, ker je z lažnivim prikazovanjem dejanskih okoliščin spravil v zmoto fizično osebo, ki je podjetju oziroma osumljenemu dal poroštvene izjave in nakazal denarna sredstva v višini 46.000 evrov.

39-letnik je bil v preteklosti že pravnomočno obsojen za podobna kazniva dejanja in so ga omenjenih kaznivih dejanj osumili v času prestajanja pogojne obsodbe. 3. februarja so ga s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Novem mestu, ki je po zaslišanju zanj odredil pripor.

Za poslovno goljufijo so ovadili še 55-letnika, ki je po ugotovitvah kriminalistov pomagal pri izvršitvi omenjenih kaznivih dejanj.

V obširnem, dalj trajajočem ter strokovno zahtevnem predkazenskem postopku, so kriminalisti opravili sedem hišnih preiskav pri osumljenih odgovornih osebah ter v poslovnih prostorih in računovodstvih gospodarskih družb. V predkazenskih postopkih so kriminalisti izvedli tudi finančne preiskave.