zaradi ukrajine

Ministrstvo za zunanje zadeve ruskemu veleposlaniku izrazilo odločno nasprotovanje

J.P./STA
23. 2. 2022, 17.15
Posodobljeno: 23. 2. 2022, 17.18
Deli članek:

Gre za hudo kršitev mednarodnega prava in obveznosti, ki jih je Rusija prevzela z vrsto sporazumov, vključno s sporazumom iz Minska, so poudarili na MZZ.

DZ/Matija Sušnik
Ruski veleposlanik Timur Rafailovič Ejvazov (fotografija je arhivska)

Slovensko zunanje ministrstvo je zaradi ruskega priznanja neodvisnosti samooklicanih ukrajinskih pokrajin Doneck in Lugansk na pogovor poklicalo ruskega veleposlanika v Ljubljani Timurja Ejvazova.

Kot so pojasnili, je namestnik političnega direktorja na MZZ Bogdan Batič veleposlaniku prenesel odločno nasprotovanje Slovenije ruskim potezam ob ukrajinski meji, še posebej enostranskemu ruskemu priznanju neodvisnosti ukrajinskih pokrajin Doneck in Lugansk.

Gre za hudo kršitev mednarodnega prava in obveznosti, ki jih je Rusija prevzela z vrsto sporazumov, vključno s sporazumom iz Minska, so poudarili na MZZ.

Batič je na pogovoru ponovil slovensko podporo neodvisnosti, suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine v okviru mednarodno priznanih meja ter mu prenesel poziv k spoštovanju suverenosti in mednarodno priznanih meja Ukrajine.

V Sloveniji pričakujemo in si prizadevamo, da se nadaljnja prizadevanja usmerijo v iskanje diplomatske rešitve, so po pogovoru še sporočili z MZZ.

Zunanje ministrstvo je sicer že v torek izrazilo ostro nasprotovanje ponedeljkovi odločitvi ruskega predsednika Vladimirja Putina, da prizna neodvisnost dveh pokrajin na vzhodu Ukrajine. Zunanji minister Anže Logar pa je dejal, da je Rusija s tem kršila mednarodno pravo in mednarodna načela.