Na življenje in smrt

Borut podrobno opisal brutalen napad divje svinje: »Imel sem občutek, da je vame trčil vlak«

S.R.
21. 1. 2022, 10.45
Deli članek:

Epizoda, v kateri sta se kot glavna akterja znašla 43-letni Borut Hofbauer in posebej agresivna pripadnica veprov oziroma divjih merjascev, se je odvila v sredo popoldne na območju hrvaškega naselja Dobreć nedaleč od Opatije v primorsko-goranski županiji.

Profimedia
/

Hofbauer, ki je napad opisal za hrvaški portal Novi list, je dogodek na srečo preživel, a bi težko dejali, da je odnesel celo kožo.

Pojasnil je, da se je s psom ob približno 17. uri sprehajal po vasi, ko je približno 30 metrov pred sabo zapazil tri mladičke, pripadnike veprov. Sluteč, da njihova mama hodi pred njimi, se je ustavil in se počasi začel oddaljevati. »Moja ocena je bila napačna, po nekaj sekundah me je divja svinja napadla. Pridrvela je z desne in se mi zaletela v stegno, mene pa je od sile udarca odbilo približno meter in pol, pristal sem na robu asfalta. Iz stegna sem začel močno krvaveti,« je grozo opisal Hofbauer.
Po lastnih besedah je nato takoj opazil, da se razjarjena svinja pripravlja na nov napad, a jo je v novem naletu uspel prijeti za čekana, njeno glavno orožje, in jo zrušiti na hrbet. Kako mu je to uspelo in kako je lahko zbral toliko moči, še sam ne ve. Je pa med borbo utrpel dva močna udarca v glavo. »Z eno roko sem jo držal, z drugo pa najprej s pestjo in nato kamnom udarjalv predel vrata oziroma grla,« je pojasnil.

Na obeh straneh je tekla kri

Kot je nadalje opisal Hofbauer, se je divja svinja začela sliniti in krvaveti iz ust, sam pa je močno krvavel iz stegna. Moči so mu končno pošle, a je svinja, ko jo je izpustil, na srečo zbežala. »Moj pes je od strahu pobegnil in se s povodcem zapletel v grmovje,« je nadaljeval ter dodal, da ga je uspel rešiti in se nekako prebiti do prvega soseda, ki je na srečo stal pred hišo. Videl ga je sicer le stežka, saj je krvavel tudi iz glave. »Kri mi je tekla v oči, nisem dobro videl.« Sosed mu je nato pomagal do njegovega doma, kjer mu je mama oskrbela rane in poklicala policijo. »Po tej poti hodijo šolarji, sprehajalci in planinci. Treba jih je opozoriti, da se ne bi zgodilo kaj grozljivega,« je še pojasnil in dodal, da se, če bi bil na njegovem mestu nekdo šibkejši, ne bi uspel obraniti in verjetno ne bi preživel. »Imel sem srečo, ker sem se dolgo ukvarjal s športom in na srečo me ni takoj s prvim napadom zabodla s čekani.«

»Cela trenirka je bila polna krvi, morali smo jo ožeti. Iz nje je steklo pol litra krvi,« je še opisal Hofbauer, ki je nato postregel s še eno razburljivo podrobnostjo. Dejal je, da se je znašel sredi borbe na življenje in smrt z divjo svinjo, težko od 80 do 100 kilogramov, a da se mu je glede na silo, s katero se je vanj zaletela, zdelo, da »je težka 200 kilogramov. Imel sem občutek, da je vame trčil vlak. Vrgrlo me je na rob ceste, zaradi njenih ostrih ščetin, ki so kot igle, sem na treh mestih krvavel, na glavi pa imam po vsem tem veliko buško.«