Devet podležev

Kazenske ovadbe zoper uničevalce okolja, ki so služili z odlaganjem odpadnega blata

G.G.
7. 10. 2021, 08.52
Posodobljeno: 7. 10. 2021, 09.01
Deli članek:

Kriminalisti so zaključili primer odlaganja odpadnega blata v lokacijah v Vodulah pri Dramljah, v industrijski coni v Šentjurju, v Jerčinu in Spodnjem Gruškovju.

Janko Plahuta
Odpadno blato v Vodulah je pronicalo v zemljo in steklo tudi v Slatinski potok.
Vseh  devet  osumljenih je kazensko ovadenih zaradi suma storitve kaznivega dejanja  obremenjevanje  in  uničevanje okolja, za kar jim grozi do osem let zaporne kazni.

Na koncu preiskave so celjski kriminalisti kazensko ovadili štiri odgovorne osebe podjetij iz Celja, Domžal in Ljubljane. Ovadeni so stari 34, 43, 46 in 50 let. Podobno nagrado prejmejo štirje zaposleni v podjetjih iz Domžal in Ljubljane ter en zaposleni z območja Šentjurja.

Kaj so počeli? S tovornjaki so na te lokacije odpeljali in odložili več kot 500 ton odpadnega blata iz čistilnih naprav. S tem so poslabšali kakovost vode, zemlje in tudi zraka, obenem tudi nevarnost za živali in rastline na teh zemljiščih in okolici.
V Vodulah sta škodo povzročala voznika prevozniškega podjetja z območja Ljubljane. Odpadno blato sta vozila iz čistilnih naprav Ptuj in Tuncovec pri Rogaški Slatini. Na starejše divje odlagališče sta odvrgla okoli 370 ton odpadnega blata. Ker je takrat močno deževalo, je to blato steklo v bližnji potok in ga onesnažilo. Nekoliko manjše količine, 22 in 36 ton, sta odvrgla v Šentjurju in Jerčinu.

Voznika iz prevozniškega podjetja iz Domžal pa sta blato iz čistilne naprave Tuncovec pripeljala in nezakonito odložila v Spodnjem Gruškovju. 108 ton blata je tam uničilo več dreves in grmičevja.

Novi tednik
Odpadno blato se je "znašlo" na travnati površini ulice Leona Dobrotinška v Šentjurju.

Blato so seveda odlagali z namenom zaslužka ali drugače zapisano, »izključno z namenom, da bi si pridobili čim večjo protipravno premoženjsko korist«. Javna komunalna podjetja so za vso oddano blato plačala v skladu s sklenjeno pogodbo, ki je določala, da bo blato ustrezno skladiščeno in uničeno. Malopridneži pa so se požvižgali na posledice za okolje, obdržali denar in blato odlagali v naravi.

S preiskavo je bilo tudi ugotovljeno, da sta pogodbeni podjetji v dokumentaciji, ki sta jih oddajali uradnim organom, prikazovali, da je bilo vso prevzeto odpadno blato iz čistilnih naprav ustrezno skladiščeno, se še sporočili s Policijske uprave Celje.