prevzemi obdelovalnih površin

Orbanov načrt za nakup kmetijskih zemljišč v sosednjih državah zaskrbel Slovake

B.K.
7. 10. 2021, 09.11
Posodobljeno: 7. 10. 2021, 09.11
Deli članek:

Madžarska načrtuje razširitev domače kmetijske proizvodnje na tuja zemljišča.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Slovaški zunanji minister Ivan Korčok je na torkovem srečanju z madžarskim kolegom Pétrom Szijjártóm odkrito kritiziral odločitev madžarske vlade, da ustvari zasebni kapitalski sklad, ki bo namenjen nakupu kmetijskih zemljišč v sosednjih državah in drugod na tujem, in tako vzpostavitvi mednarodne razširitve madžarskih kmetijskih sredstev.

“Madžarsko smo pozvali, naj svoje vladne programe, ki vključujejo Slovaško, oziroma ki se izvajajo na našem ozemlju, sprejema šele po našem medsebojnem dogovoru,” je bil po poročanju spletnega portala Euractiv jasen Korčok.

Madžarski agrikulturni program pa je kritiziral tudi slovaški kmetijski minister Ján Vlčan: “Zaradi dobrih odnosov je treba vsako čezmejno gospodarsko podporo zagotavljati le z vednostjo in privolitvijo države, na ozemlju katere se ta podpora izvaja. Verjamem, da se bo tudi Madžarska vrnila k tej diplomatski praksi,” je dejal Vlčan.

Madžarska vlada pod vodstvom Viktorja Orbana ima sicer z omenjenim kmetijskim skladom velike načrte. Vanj bo namreč vložila 400 milijonov evrov, s katerimi bo sklad nabavljal primerna kmetijska zemljišča v madžarski okolici. Natančnega plana glede nabave zemljišč Madžari še niso razkrili, a če bi investirali enakomerno v vse sosednje države, bi v vsaki kupili za 57 milijonov evrov obdelovalnih površin. Glede na tržne cene bi za ta denar dobili okoli 9.000 hektarjev na Slovaškem in kakšen hektar manj v Sloveniji.

A načrt je že naletel na prve ovire. Romunija je namreč sprejela zakonodajo, s katero je pred tovrstnimi prevzemi zaščitila obdelovalno zemljo v državi. Po navedbah Vlčana, se bo podobnih korakov lotila tudi Slovaška.