Poškodovanih več protestnikov in policistov

FOTO in VIDEO: V Ljubljani vojno stanje, angažiranih več kot tisoč policistov, uporabili so vsa sredstva

S.R.
6. 10. 2021, 06.48
Posodobljeno: 6. 10. 2021, 10.57
Deli članek:

Včerajšnji shod koronskih upornikov, protestnikov in proticepilcev v Ljubljani se je hitro sprevrgel v kaos.

Primož Lavre
Protest proti PCT v Ljubljani.

V središču prestolnice je mestoma vladalo vojno stanje, policija pa je zoper protestnike uporabila vsa sredstva in je na splošno ukrepala odločneje kot na preteklih protestih. Najhuje je bilo ob približno 19. uri, protestniki so se namreč razpršili po ljubljanskih ulicah, se nenadzorovano premikali, v središču Ljubljane pa je bilo še dolgo v noč zaznati vonj po solzivcu, ki so ga policisti uporabili na skoraj vseh točkah, kjer so zaznali protestniško iskro. Že ob približno 18. uri so zaplinili celoten Kongresni trg, kjer je bilo poleg protestnikov prisotnih tudi veliko število turistov in naključnih mimoidočih. Najbolj dramatični prizori so se nato odvijali na križišču Tivolske in Celovške ceste. Policija je več kot desetkrat uporabila tudi vodni top, na drugo stran pa so letele granitne kocke in pirotehnična sredstva.

Kot so poročali na Odmevih na TV Slovenija, se je zadnji spopad odvil ob približno 21. uri v bližini Trga republike, kjer so po zraku znova letele tudi granitne kocke, policisti pa so še enkrat več posredovali z vodnim topom in solzivcem. Eden od protestnikov je tam tudi obležal, zaradi česar so morali posredovati reševalci. Kot je za ponoči za Odmeve pojasnil direktor uprave uniformirane policije Danijel Lorbek, sta bila po do tedaj znanih podatkih v protestih ranjena dva protestnika in do takrat še neznano število policistov. Zaradi suma storitve kaznivega dejanja so pridržali tri osebe, več oseb pa so pridržali zaradi kršitev zakona o nalogah in pooblastilih policije. Kot smo poročali, naj bi policisti včeraj pridržali tudi oba najvidnejša akterja predsednika doslej minorne izvenparlamentarne stranke Resni.ca Zorana Stevanovića in raperja Zlatana Čordića – Zlatka. Lorbek podatkov o konkretnih osebah, ki so jim odvzeli prostost, ni komentiral. Po naših neuradnih informacijah naj bi bil Zlatko pridržan na Policijski postaji Moste, kjer naj bi ga zadržali 48 ur.

Primož Lavre
Protest proti PCT v Ljubljani.

S policije so danes pojasnili, da so policisti udeležence shoda »vseskozi pozivali, naj se razidejo, večina je to upoštevala.« Glede dogajanja na Celovški cesti so dejali, da so protestniki na železniškem nadvozu »ogrožali tudi varnost železniškega prometa, promet pa je bil zaradi zagotovitve varnosti ustavljen.« Potrdili so, da je bil javni red vzpostavljen malo pred 21. uro, ko so razgnali še nekaj manjših skupin. Poleg treh oseb, ki so jim odvzeli prostost zaradi suma storitve kaznivega dejanja zoper javni red in mir, so po današnjih informacijah za čas shoda pridržali še 22 ljudi. Sicer pa obravnavajo tudi več kaznivih dejanj poškodovanja tuje lastnine, poškodovana pa so bila tudi službena vozila policije. Oba poškodovana protestnika sta zdravniško pomoč potrebovala zaradi vdihavanja plina, v dogajanju pa je bilo lažje poškodovanih šest policistov, so pojasnili.

Po podatkih Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je imela njihova reševalna služba včeraj zaradi protestov štiri intervencije. Ena poškodovana oseba je zaradi lažjega pretresa možganov čez noč ostala na opazovanju in bo danes predvidoma odšla domov, poroča STA. Oskrbeli so še dve lažji poškodbi, eno zaradi solzivca in drugo zaradi nezgode med kolesarjem in pešcem, v še enem primeru pa zdravniška pomoč ni bila potrebna.

Primož Lavre
Protest proti PCT v Ljubljani.

Po ocenah policije se je sicer včeraj na Trgu republike zbralo približno 3000 ljudi, ko pa so se ti razkropili po ljubljanskih ulicah, so se jim pridružili še drugi. Policija sicer nadaljuje z zbiranjem obvestil o sumih storitve kaznivih dejanj, svoje aktivnosti v Ljubljani pa bodo nadaljevali tudi danes. Kot je znano, je včeraj poleg neorganiziranega shoda potekalo tudi varovanje visokih predstavnikov Evropske unije. Policija glede na zbrane informacije pričakuje, da bo do neorganiziranega shoda prišlo tudi danes. Lorbek je sicer potrdil, da je policija včeraj uporabila »vso paleto prisilnih sredstev, tako vodni top kot plinska sredstva, konjenico in službene pse.« V primeru podobnih kršitev bodo enako ravnali tudi danes. Čeprav natančne številke angažiranih policistov iz operativnih razlogov ni razkril, je pojasnil, da pa je »bilo razvidno,« da je bilo včeraj v prestolnici »teh policistov več tisoč.«