Slovencem ukradli že približno 23.000 evrov

Pozor, prevara! Pod pretvezo okužbe z virusom te prepričajo, da odvežeš mošnjiček

S.R.
13. 8. 2021, 12.55
Posodobljeno: 13. 8. 2021, 15.23
Deli članek:

Če prejmete klic, v katerem se klicatelj v angleščini predstavi kot Microsoftova tehnična pomoč in vas pod pretvezo okužbe računalnika poskuša prepričati, da na računalniku zaženete neke ukaze, tega ne upoštevajte. Gre za goljufijo, zato takšen klic enostavno prekinite, opozarja policija.

STA
Fotografija je simbolična.

Koprski policisti se v zadnjih tednih srečujejo z vse več primeri spletnih goljufij, ki potekajo nekako takole. Storilci žrtve najprej pokličejo in se jim v angleškem jeziku predstavijo kot operaterji Microsofta, ki razvija najbolj razširjen operacijski sistem na svetu Windows. Žrtve nato pretentajo, da imajo računalnik okužen z virusom in da si morajo namestiti program za oddaljeni dostop. Prek tega se nato na računalnik povežejo sami, nekatere žrtve pa uspešno prepričajo še, da odprejo spletno banko, s katere jim nato poberejo novce. 

Generalna policijska uprave je letos do konca julija na območju Slovenije obravnavala sedem tovrstnih kaznivih dejanj, lopovi pa so žrtve skupaj oškodovali za približno 23.000 evrov.

Premeteno

Pri PU Koper so goljufijo opisali še podrobneje. Storilec po "začetni predstavitvi zahteva, da oškodovanec odpre programe, ki so del operacijskega sistema Windows (npr. Event Viewer), ki prikazujejo neke napake. S tem želi storilec oškodovanca prepričati, da ima računalnik okužen z računalniškim virusom. Dejansko pa gre za povsem običajne napake, ki se zabeležijo v vsakem Windows Sistemu, in ne vplivajo na pravilno delovanje računalnika."

Storilec nato oškodovancu naroči, da odpre določeno spletno stran v brskalniku, prek katere na računalnik preneseprogram, s katerim jim bodo pomagali pri odstranitvi okužbe (programi kot so Team Viewer, AnyDesk, Ultraviewer ipd.). Seveda gre za lažne obljube, program pa goljufom omogoči popoln nadzor nad računalnikom.

"V naslednjem koraku storilec ponudi namestitev zastonjskega programa, ki naj bi odpravil vse napake in pohitril računalnik, vendar pa se izkaže, da je programu že potekla licenca za uporabo in da je potrebno program plačati," so nadaljevali koprski policisti, ki so dodali, da storilci s to pretvezo od žrtev zahtevajo podatke o kreditni kartici, ali pa jim ponudijo pomoč pri plačilu, če jim ti seveda omogočijo dostop do spletne banke. Storilec jih pri tem poskuša prepričati tudi k namestitvi dodatne aplikacije na pametni telefon, s čimer pridobi tudi popoln dostop do telefona. "Ko imajo podatke o kreditni kartici ali dostop do spletne banke na računalniku in hkrati tudi dostop do SMS sporočil na telefonu, zakrijejo podatke na zaslonu računalnika in telefona ter izvedejo transakcijo vsega razpoložljivega denarja na nek tuj bančni račun."

Čeprav redkeje, se dogaja tudi to, da lopovi žrtve prepričajo v registracijo in identifikacijo na eni izmed kripto menjalnic. Bančno nakazilo nato opravijo na račun na kripto menjalnici, ki je sicer registriran na ime oškodovanca, a je v resnici pod popolnim nadzorom goljufov. S tem se sled za denarjem hitro izgubi, žrtev pa ostane brez možnosti reklamacije transakcije na banki.