Groza na Dunaju

13-letnico umorila v stanovanju, nato sta jo odnesla na ulico in položila na trato

R.T.
29. 6. 2021, 09.55
Posodobljeno: 29. 6. 2021, 12.25
Deli članek:

Avstrijska policija je v povezavi s primerom, ki je ta konec tedna pretresel državo, aretirala dva osumljenca, oba prosilca za azil.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Spomnimo, prebivalce dunajske četrti Donaustadt je v soboto zjutraj pretresel prizor na truplo, ki je prislonjeno ob drevo ležalo na manjši trati ob cesti. Policisti so sprva ocenili, da gre za približno 18 let staro dekle, a so v nedeljo, ko so se na policiji zglasili njeni starši in potrdili njeno identiteto, ugotovili, da je stara komaj 13 let. Hitro je postalo tudi jasno, da gre za žrtev brutalnega zločina. Izsledki obdukcije so pokazali, da je dekle umrlo zaradi zadušitve, na njenih zapestjih, vratu in prsnem košu pa so bile vidne poškodbe. Hkrati so na njenem telesu odkrili sledi spolnega nasilja, pri čemer kaže tudi na možnost, da je bila žrtev pod vplivom droge. Mesto, kjer so našli njeno truplo, sicer ni kraj zločina, temveč naj bi bila umorjena v enem od stanovanj na Dunaju, je na današnji novinarski konferenci pojasnil načelnik dunajske policije Gerhard Pürstl

Aretirali domnevna morilca

Avstrijska policija je včeraj zvečer v povezavi z umorom aretirala dve osebi. Po poročanju časnika Kronenzeitung gre za 16 in 18 let stara prosilca za azil iz Afganistana. Oba bodo danes zaslišali, pri čemer naj bi ju v preteklosti že obravnavali zaradi nasilja in kaznivih dejanj, povezanih z drogo. Starejši naj bi nekaj časa prebil tudi v priporu, pretil pa naj bi mu izgon iz države, a postopek še ni bil končan. 

Po današnjih navedbah Pürstla naj bi dekle svoja morilca poznalo, v stanovanju skupaj z njima pa naj bi bila prostovoljno. Pürstl je potrdil, da je bila pod vplivom droge, domnevno ekstazija, ter da je bila žrtev spolnega napada. Vse skupaj naj bi se odvilo v stanovanju enega od osumljencev, ki se nahaja v neposredni bližini mesta, kjer so našli njeno truplo. Kriminalisti sicer še vedno preiskujejo, ali je bila v zločin vpletena še kakšna tretja oseba. "Tega še ni mogoče izključiti," je poudaril načelnik.

"Kar se je zgodilo v soboto, me je šokiralo in globoko pretreslo,"pa je na današnji novinarski konferenci dejal avstrijski minister za notranje zadeve Karl Nehammer, ki je potrdil, da je šlo za prosilca za azil. Enemu od obeh je bila v preteklosti podeljena subsidiarna zaščita, a so mu zaradi preteklih kaznivih dejanj, povezanih z drogo, status preklicali. Na odločitev se je pritožil, postopek pa še ni bil končan. Drugi je prošnjo za azil vložil letos.