zaseg tone kokaina

VIDEO: Od kraljevega mornarja do tihotapca: kokain, jadrnice in nepremičnine

B.K.
28. 6. 2021, 09.45
Posodobljeno: 28. 6. 2021, 09.45
Deli članek:

Razbili so mednarodno kriminalno mrežo, ki jo je vodil član britanske kraljeve mornarice.

Agencia Tributaria Aduanas
Na ladji so našli skupno za skoraj eno tono kokaina.

Španska policija je sredi meseca zajela jahto, na kateri je bila skoraj tona prepovedanega poživila kokain. Ta bi na trgu lahko dosegla ceno tudi do 100 milijonov evrov. Jahta je plula iz karibskega otočja, zajeli pa so jo sredi Atlantskega oceana.

V operaciji so pridržali tri člane posadke, ki so del mednarodne kriminalne združbe, ki jo je vodil nekdanji član britanske kraljeve mornarice, 64-letni Robert Mark Benson. Združba je bila po navedbah španske policije zelo dobro povezana s tihotapskimi organizacijami po vsej Evropi, od Španije do Ukrajine, sestavljali pa so jo “odlični mornarji”.

Benson je bil pridržan že prejšnji mesec. Zajem tihotapske ladje je bil namreč zadnji korak v več kot letu dni trajajoči kriminalistični preiskavi, v kateri sta sodelovali španska in britanska policija, aretirali pa so že več ljudi v španskih pokrajinah Malaga in Cadiz ter v španski enklavi Ceuta v severni Afriki.

Ob donosni trgovini s prepovedano drogo pa je Bensonova organizacija služila tudi z oddajo čolnov. Nekdanji vojaški mornar, ki je služil od leta 1978 do 1985, je imel namreč v lasti več podjetij, ki so se ukvarjala s prodajo in oddajo čolnov, predvsem jadrnic, ki pa jih je seveda uporabljal tudi za tihotapljenje drog. A tudi to ni bil ves njegov imperij. Benson je namreč po koncu vojaške kariere začel služiti z nepremičninami. Tudi ta posel je nadaljeval. V južnem španskem mestu Marbella je tako zadnjih šest let vodil nepremičninsko podjetje in služil tudi z oddajo nepremičnin.