Ogenj zajel dom družine Rojs

FOTO: Stekel v hišo in iz ognjenih zubljev rešil svojo babico

Senka Dreu / Štajerski tednik
20. 5. 2021, 18.15
Deli članek:

Znanih je več podrobnosti o požaru, ki je na predvečer dneva zmage v Cogetincih zajel hišo na kmetiji družine Rojs, kjer pod eno streho živijo štiri generacije.

PGD Osek
Tadej Rojs pred hišo, za katero še ne ve, ali jo bo sploh lahko obnovil ali pa jo je ogenj tako poškodoval, da jo bo treba porušiti.

Malo po pol sedmi uri zvečer je zagorelo ostrešje hiše, najverjetneje zaradi napake na električni napeljavi. Ogenj je nato kmalu zajel še mansardo, v kateri si je družina uredila dve spalnici in dnevni prostor.

Za vsaj 150.000 evrov škode

Na klic za pomoč se je nemudoma odzvalo 81 gasilcev iz petih PGD (Cerkvenjak, Osek, Sveta Trojica, Spodnji Ivanjci in Gornja Radgona), ki so požar sicer uspeli pogasiti, ne pa tudi rešiti ostrešja, kritne in mansarde. Po prvih ocenah je nastalo za 150.000 evrov škode. Škoda pa bo bistveno večja, če bo po ogledu pogorišča strokovnjak za statiko ugotovil, da hiša ni več primerna za sanacijo in jo bo treba podreti. Tudi pritličje je namreč močno poškodovano, še največ zaradi lesenega stropa, ki se je med gašenjem prepojil z vodo in zato postal nestabilen.

PGD Osek
Požar v Cogetincih je povsem uničil ostrešje in bivalno mansardo družine Rojs.

Ko ti plameni pred očmi požirajo dom

Sredstva za novi dom Rojsovih se zbirajo na TRR Župnijske karitas sv. Antona v Slov. goricah. Kdor jim torej želi pomagati, lahko nakaže denar na številko SI 56 0420 2000 2919 055 s sklicem 00 2021-64, za namen nakazila pa pripiše Pomoč po požaru družini Rojs. 

Na kmetiji Rojsovih, na kateri se ukvarjajo s poljedelstvom in prašičerejo, ki so jo pred kratkim nadgradili še z dopolnilno dejavnostjo predelave mesa, pod skupno streho živijo štiri generacije. Prevzemnik Tadej z ženo Nino in dvema hčerkicama, štiriletno Ajdo in dveletno Evo – in prav oni so si v mansardi uredili bivalne prostore –, njegova mama Antonija in njen partner Edo ter babica Ana. Ko je požar izbruhnil, je bila v hiši samo babica Ana, je povedal mladi gospodar Tadej, saj je on z mamo delal v hlevu, žena in deklici pa so bile zunaj. »Na strehi je začelo pokati, ogenj je kmalu zajel ostrešje, zublje je bilo skoraj takoj že videti skozi kritino. Stekel sem po babico, nato pa v obupu poskušal ogenj pogasiti z gasilnim aparatom, a seveda brez uspeha. Lahko smo samo še opazovali, kako nam plameni pred očmi požirajo dom. A na srečo smo vsi celi in zdravi.«

Stekle akcije zbiranja pomoči

Prvo noč so prespali pri sorodnikih, zdaj pa si za začasno bivanje že urejajo starejšo hišo, ki jim jo je ponudil sosed in ki so jo hvaležno sprejeli. Istočasno se je odzvala tudi lokalna skupnost, stekle so akcije pomoči. Cerkvenjaški župan Marjan Žmavc je dejal, da bo občina nakazala 1500 evrov, kolikor jih je v proračunu namenjenih za take namene, obenem pa obljubil, da bodo sklep o višini pomoči s soglasjem svetnikov že na naslednji seji občinskega sveta novelirali in zagotovili več denarja. K zbiranju sredstev je pozval tudi župnik domače župnije sv. Antona Janko Babič: »Skupaj z občino nagovarjamo vse, da po svojih močeh na transakcijski račun župnijske karitas nakažejo svoj prispevek pomoči. Koliko sredstev bo družina dejansko potrebovala, je za zdaj težko napovedati, saj nihče ne ve, ali bo hišo treba samo obnoviti ali bo potrebna novogradnja.«

PGD Gornja Radgona
Pri gašenju je sodelovalo 81 gasilcev iz petih PGD.

Padel s strehe, odpeljal ga je helikopter  

Kot da pogoreli dom za sedemčlansko družino ni bil dovolj velika tragedija, se je dan po požaru na pogorišču zgodila nova nesreča. Sosedje, sorodniki in prijatelji so namreč družini Rojs pomagali pri čiščenju. Eden od prijateljev je delal na strehi, ko mu je očitno zdrsnilo in je omahnil v globino. Na kraju so ga oskrbeli reševalci nujne medicinske pomoči, nato pa ga je posadka Slovenske vojske s helikopterjem odpeljala v UKC Maribor, kjer je ostal na zdravljenju.