dogovori pri trgovanju

Tri evropske banke kaznovane zaradi kartelnega dogovarjanja

B.K./STA
20. 5. 2021, 17.06
Posodobljeno: 20. 5. 2021, 17.06
Deli članek:

Evropska komisija je danes bankam Nomura, UBS in Unicredit naložila skupno 371 milijonov evrov kazni zaradi sodelovanja v kartelu. Banke so se namreč dogovarjale o podrobnostih trgovanja z državnimi obveznicami.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Banka NatWest, nekoč Royal Bank of Scotland Group, se je kazni izognila, ker je prav ona o kartelnem dogovarjanju obvestila Evropsko komisijo. Bank of America in Natixis nista bili kaznovani, saj sta se iz kartela umaknili predčasno, zato se je že izteklo obdobje, v katerem bi za sporno delovanje še lahko odgovarjali. Portigon, naslednik WestLB, ne bo plačal nič, ker v lanskem poslovnem letu ni ustvaril neto prihodkov, ti pa so osnova za izračun kazni

Konkretno mora švicarska UBS plačati dobrih 172 milijonov, japonska Nomura 129,5 milijona in italijanska Unicredit skoraj 70 milijonov evrov kazni.

Komisija je sicer ugotovila, da je sedem investicijskih bank v kartelu sodelovalo prek skupine trgovcev, ki so prodajali in kupovali obveznice evropskih držav. Ti so v zaprtih skupinah izmenjevali informacije, kot so cene in ponujen obseg teh obveznic na prihajajočih avkcijah. Do dogovarjanja je prihajalo v obdobju od 2007 do 2011.