nezamisljiva zloraba

Po "petih mesecih pekla" so na trupelcu našteli 133 ran, ki sta jih zadala mačeha in oče

B.K.
14. 4. 2021, 10.12
Posodobljeno: 14. 4. 2021, 10.27
Deli članek:

V torek se je zaključil eden izmed najbolj brutalnih primerov zlorabe otroka v zgodovini Hong Konga. Porota na vrhovnem sodišču je očeta 5-letne deklice, ki je leta 2018 umrla zaradi okužbe krvi, obsodilo umora, prav tako je umora obsodilo njegovo ženo, dekličino mačeho. Babico pa je spoznalo za krivo zlorabe otroka, saj v nasilje staršev ni posegla.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Zgodba o enem izmed najbolj brutalnih primerov zlorabe otrok v zgodovini kitajskega mesta Hong Kong se je začela pred petimi leti, ko sta se na spletu spoznala oče dveh otrok in mama majhnega dečka. Oba v dvajsetih, oba ločena, oba samohranilca. Le nekaj mesecev po prvem kontaktu, ki ga je sprožila ona, sta se poročila. Sledilo je obdobje zlorabe, nasilja in izživljanja, ki se je manj kot tri leta kasneje končalo s smrtjo komaj pet let stare deklice ter aretacijo obeh staršev, danes piše hongkonški časnik South China Morning Post.

Odnos med mladima staršema samohranilcema je bil v začetku prijeten in topel. Tudi njun odnos do otrok je bil po pričanju njunih znancev in sosedov normalen. A nova žena se je vedno manj razumela s svojo taščo in dvema svakoma, s katerimi so živeli v istem gospodinjstvu, saj so se bojda nenehno vtikali v njeno vzgojo treh otrok.

S preselitvijo se je pričel pekel

Ker se je nesporazum nadaljeval, se je mladi par avgusta leta 2017 z otroci preselil v majhno stanovanje ženine mame. Tam je sčasoma začelo prihajati do konflikta med mačeho in pastorko, prav v obdobju, ko je par padel v finančne težave. Tako se je začelo obdobje, ki ga je tožilstvo označilo za "pet mesecev pekla," v katerem je par brutalno zlorabljal moževa biološka otroka.

Deklica, ki je januarja leta 2018 izdihnila zaradi posledic zastrupitve krvi, je bila ob smrti prekrita z gnojnimi ranami. Sodni izvedenec je potrdil, da je bila žrtev redno hudo pretepana, mučena in stradana. Starša ji prav tako nista omogočila dostopa do zdravstvene oskrbe, celo v fazi, ko so se njene rane okužile in zagnojile. Hudo zlorabljen je bil tudi njen starejši bratec.

Zlorabe so se začele po preselitvi, ko sta otroka izgubila stik z babico in stricema po očetovi strani, ki so prej redno skrbeli za njiju. Njuna mačeha je dala odpoved in se bojda posvetila skrbi za otroke, oče si je naložil več služb, da bi zaslužil dovolj za potrebe družine.

Starša sta začela moževa biološka otroka nato vedno bolj zlorabljati. Za slabe ocene v šoli sta ju tepla, če nista storila zadolžitev, sta morala opravljati kazni. Oče je sina enkrat celo napadel s škarjami, oba otroka pa sta morala spati na tleh, mnogokrat sta bila celo noč zvezana.

"Ubila jo bom." "Daj jo."

"Blizu tega sem, da jo ubijem," je le nekaj tednov po odpovedi žena v sporočilu zapisala možu. "Daj jo. Preizkuša tvoje meje," ji je odpisal mož.

O sovraštvu do pastorke je žena govorila tudi svojim prijateljem. Neki prijateljici je manj kot mesec dni pred smrtjo petletnice priznala, da jo pretepa. "Ko sva sami, hočem resnično umreti," je dejala decembra leta 2017. "Včasih, ko vidim njene poškodbe, tega ne morem prenesti. A potem začne govoriti in se oglašati in tečnariti, pa jo začnem tako zelo sovražiti."

Grozovita zloraba je sicer institucijam postala vidna prepozno, šele ko je zaradi nje deklica pri rosnih petih letih umrla. Zanjo je bila usodna okužba s salmonelo, ki pa je bila le zadnja v vrsti bolezni zaradi hude zlorabe. Po smrti so preiskovalci na njenem telesu našli 133 svežih ran in poškodb, na telesu njenega starejšega bratca pa 128.

Za nasilje je vedela tudi ženina 56-letna mati, ki je z družino živela v enosobnem stanovanju, a v tepež, stradanje in druge zlorabe nikoli ni posegla.

Zlorabi je k sreči ubežala ženina biološka hči, ki je na sodišču povedala, da sta jo mati in očim udarila samo enkrat. A ko so jo tožilci povprašali o tem, kako sta se do polbrata in polsestre obnašala starša je deklica dejala: "Tepla mama, tepel očka."

Umrla po obdobju živalskega trpljenja

Zadnji dnevi petletne deklice so bili prava nočna mora. 21. decembra je otrok začel močno driskati, postala je neverjetno utrujena in začela se je opotekati. Mačeha je ni jemala resno, mislila je, da je dekle le poredno in jo izziva. Nikoli je ni peljala k zdravniku. Kasneje je sodna obdukcija pokazala, da je bila deklica okužena s salmonelo in zlatim stafilokokom. S prvo bakterijo se je okužila, ker je pila umazano vodo, z drugo pa preko odprtih ran.

Približno pet dni pred smrtjo, okoli novega leta 2018, sta bakteriji vdrli v dekličin krvni obtok. Po pričanju izvedencev je to sprožilo sistemsko vnetje. Deklica je nato v hudih bolečinah vztrajala do 6. januarja, ko je končno izdihnila. Še nekaj ur pred smrtjo sta jo starša kaznovala z obvezno hojo, ker je otrok nenehno padal po tleh. Njene zadnje besede: "Tako zelo me je strah," je sodišču predala njena polsestrica.

"Povzročala sta ji grozo in bolečino, veliko bolečine," je v zaključnem govoru dejal tožilec. "Če bi bila ljubeča in skrbna starša, nas ne bi bilo v tej dvorani. In deklica ne bi bila umrla."

Kazni za obsojena starša in babico bo vrhovno sodišče izreklo prihodnji torek.