Grozljiv napad na Švedskem

FOTO: »Z ramena mu je lila kri, na rano smo mu pritiskali brisače«

S.R.
4. 3. 2021, 08.39
Posodobljeno: 4. 3. 2021, 08.46
Deli članek:

V včerajšnjem domnevnem terorističnem napadu na jugu Švedske je bilo poškodovanih osem oseb, od tega trije huje. Identiteta napadalca še vedno ni znana.

Profimedia
Preiskava terorističnega napada na Švedskem.

Kot smo že poročali, se je včeraj ob približno 15. uri v švedskem mestu Vetlanda na morilski pohod podal mlajši moški. Napadel je na petih različnih lokacija v središču mesta, ob tem pa z »ostrim predmetom« poškodoval osem ljudi. Tri žrtve so utrpele hujše poškodbe. S strelom v nogo ga je ustavila policija in aretirala.

Da je šlo za »grozljiv primer nasilja,« je dejal švedski premier Stefan Löfven, ki je dodal, da je napad hkrati opozorilo, kako krhka je varnost v naši družbi. »S temi nizkotnimi dejanji se lahko spopademo samo s skupnimi močmi celotne družbe,« je zapisal na Facebooku.

Po navedbah policijskega načelnika Jonasa Lindella je pet lokacij, na katerih je napadel, med seboj oddaljenih nekaj sto metrov.

Profimedia
Preiskava terorističnega napada na Švedskem.

Zvečer preiskali njegovo stanovanje

Kot je pojasnila lokalna cvetličarka, so z ulice nenadoma zaslišali krike, nato je »v prodajalno vstopil moški, ki je kričal, da je bil zaboden. Z ramena mu je lila kri, na rano smo mu pritiskali brisače.« Neka druga domačinka je za radiotelevizijo SVT opisala, da se je ravno vrnila domov, ko je prejela sporočilo najboljše prijateljice, naj »ne hodi ven!.« Ob tem je skozi okno videla, kako so policisti odpeljali napadalca. Po poročanju britanskega Guardiana je napadalec rokoval s sekiro, a policija tega še ni potrdila. Drugi lokalni mediji medtem poročajo, da je šlo za nož. Preiskovalci so primer na začetku obravnavali kot poskus umora, a so pozneje potrdili, da obstaja sum na teroristično dejanje. Na vprašanje, zakaj primer zdaj opravnavajo kot domnevno teroristično dejanje, je policija odgovorila, da so jih do te točke pripeljale nekatere podrobnosti v preiskavi, a da trenutno ne morejo razkriti več informacij. So pa potrdili, da ni nobenih dokazov, da bi bila v napad vpletena še kakšna druga oseba.

O napadalcu je zaenkrat znano le to, da gre za lokalnega prebivalca, ki ga je policija že poznala, a je bil v preteklosti osumljen zgolj »manjših kaznivih dejanj.« Po navedbah lokalnih medijev so policisti včeraj zvečer preiskali tudi njegovo domovanje in spregovorili s sosedi. Njegova identiteta sicer še vedno ni znana.

Profimedia
Preiskava terorističnega napada na Švedskem.