PCR testi

Če vas zalotijo s ponaredkom, vam grozi do tri leta zapora

Luka Tetičkovič
3. 3. 2021, 19.30
Deli članek:

Največ ponarejenih potrdil odkrijejo na južni meji, nekaj pa se jih je znašlo tudi na notranjih mejah EU.

Bobo
Osebe, ki so želele s ponaredkom v državo vstopiti na mejnem prehodu Dragonja, so bili slovenski državljani.

Po novici, da so policisti na mejnem prehodu Dragonja pri petnajst Slovencih odkrili ponarejena potrdila o PCR-testiranju, ter včerajšnji novici, da so hrvaški policisti slovenskim izročili devet naših državljanov, osumljenih poneverbe, se zdi, da je praksa ponarejanja potrdil precej razširjena. So jih policisti začeli rigorozneje preverjati?

Za poneverbo uradnih listin vas bodo obravnavali po Kazenskem zakoniku, ki v 251. členu za takšna dejanja določa kazen do treh let zapora. Za nameček vam bodo policisti odredili še desetdnevno karanteno, če vas bodo sploh spustili v državo. 

Na Generalni policijski upravi (GPU) tega ne komentirajo. So nam pa potrdili, da so večja števila ponarejenih potrdil o izvedbi PCR-testov začeli odkrivati januarja. Največ ponaredkov so našli na mejnih prehodih s Hrvaško, najpogosteje pri državljanih Srbije ter Bosne in Hercegovine.

Posebne statistike za takšne kršitelje ne vodijo. »Iz prakse pa lahko povemo, da policisti dnevno obravnavajo več primerov,« pojasnjujejo na GPU.

»Vse potnike, ki si pridobijo ponarejena potrdila o izvedbi PCR-testa, s katerimi se želijo izogniti karanteni ali si na ta način želijo omogočiti vstop v Republiko Slovenijo, opozarjamo, da je izkazovanje s ponarejenimi testi kaznivo dejanje ponarejanja listin po 251. členu Kazenskega zakonika,« odgovarjajo.

Policisti ob ugotovitvi, da gre za ponarejeno listino, to najprej zasežejo in zoper osebo, ki se je z njo izkazovala, spišejo kazensko ovadbo in jo posredujejo na državno tožilstvo. Zadeva ni šala, saj je za kaznivo dejanje poneverbe uradnih listin zagrožena kazen do treh let zapora. »Osebe se po izvedenem postopku obravnave kaznivega dejanja ob pogoju, da lahko vstopijo na območje Slovenije, tudi napoti v karanteno,« dodajajo na GPU.

»V veliki večini primerov gre za popolne ponaredke potrdil,« odgovarjajo na GPU. Policisti pristnost testa namreč preverjajo tudi prek drugih institucij. Na podoben način so hrvaški policisti včeraj odkrili ponaredke pri slovenskih državljanih, ki so želeli v hrvaško Istro. Po preverjanju pri slovenskem inštitutu, v katerem so se domnevno testirali, so ugotovili, da gre za ponaredke.

Primeri tudi na notranjih mejah

Primeri se pojavljajo vzdolž celotne zunanje meje s Hrvaško. Največ jih obravnavajo na prometnejših oziroma večjih mejnih prehodih, vendar ponarejevalci niso tujek niti na kontrolnih točkah na notranji meji Evropske unije.