IZREK SODBE NA PTUJU

Ižakovčan, ki je bil obtožen ropa pošte, pravi, da je žrtev zarote

Mojca Zemljarič, Štajerski tednik
31. 12. 2020, 06.55
Deli članek:

»Brez omalovaževanja. Imate pestro kriminalno kariero. Iz leta v leto se premoženjska kazniva dejanja in dejanja s področja drog ponavljajo,« je v izreku sodbe Damjanu Jerebicu iz Ižakovcev po poročanju Večera dejala višja sodnica Marjana Kosi, ki je predsedovala senatu ptujskega sodišča.

M.Z./Štajerski tednik
Po odhodu s sodišča si je Damjan Jerebic vedno prekrival obraz.

Senat je Jerebicu prisodil 45 mesecev zapora, ker je 12. decembra lani ropal v poštni poslovalnici v Trnovski vasi pri Ptuju. Tožilka Klementina Prejac je zanj terjala kazen štiri leta zapora. Ropar je tistega dne v poslovalnico pošte v Trnovski vasi vstopil okoli 16.50. V zaposleno je uperil pištolo ali predmet, podoben orožju, in terjal denar. Ženska se od strahu in šoka sploh ni mogla premakniti, zato si je storilec postregel sam. Vedel je, v katerem predalu je denar, njegov izplen je bil 1272 evrov. Policisti so Jerebica prijeli še isti dan. Denarja in orožja pri njem niso našli, so pa zbrali ogromno drugih dokazov, na podlagi katerih so utemeljili domnevo, da je ropal on.

Niso našli ne denarja ne orožja

Damjan Jerebic je pred izrekom sodbe dokazoval svojo nedolžnost. Predlagal je izvedbo dodatnih dokazov – obravnavo fotografskega gradiva iz sodnega spisa v Murski Soboti, kjer ga čaka še sojenje za rop pošte v Veržeju. Menil je, da se mu godi krivica, in poudaril, da ne more razumeti, zakaj ga je policija osumila, saj – tako sklepa po fotografijah v spisu v Murski Soboti – ni bil v najožjem krogu možnih osumljencev.

Jerebičev zagovornik, odvetnik Tomaž Alič, je poudaril, da kaznivo dejanje ni dokazano. Dejal je, da tožilstvo obtožbo utemeljuje na nezakonito pridobljenih dokazih, ki jih sodišče kljub večkratnim predlogom obrambe ni izločilo. »Sodišče je predlog za izločitev dokazov označilo kot prepozen, ampak to ne pomeni, da sodišče takšne dokaze lahko uporabi,« je dejal odvetnik in dodal, da naj bi policija v primeru Jerebica nezakonito posegla v njegovo ustavno pravico do zasebnosti, predvsem pa v varstvo osebne svobode.

S.D./Štajerski tednik
Pošta v Trnovski vasi.

»Pridržanje oziroma aretacija in hišna preiskava nista bili utemeljeni na okoliščinah, da je obdolženi osumljen kaznivega dejanja ropa, temveč zgolj na predvidevanjih policije. Nemogoče je, da bi policisti, četudi bi imeli v rokah podatke, opravili primerjavo fotografij oziroma posnetkov video nadzorne kamere v nekaj minutah. Policija tudi ni imela informacij, da bi bil obdolženi v kritičnem času na kraju dogodka. Imeli so le informacije o njegovem avtomobilu, ki pa naj bi kraj dogodka zapustil, preden se je zgodil rop. Zaradi navedenega je bil ukrep pridržanja hud poseg v osebnostne pravice Jerebica. Preiskava je bila zaradi predsodkov policistov že v prvi fazi usmerjena zgolj nanj. Čeprav ga je policija hitro po ropu aretirala, v preiskavi ni našla ne denarja ne pištole. Glede na kratek čas od ropa do aretacije je skoraj neverjetno, da bi se lahko obdolženi vmes še kje ustavil. Za aretacijo niso bili izpolnjeni zakonski pogoji, zato bi bilo treba vse dokaze iz tiste faze preiskave izključiti: zasežen telefon in sledi iz telefona, kot je časovna os s prikazom gibanja, oblačila in poročila o DNK-sledeh na njih. Ne glede na nezakonitost dokazov sem prepričan, da bi tudi ob njihovem upoštevanju moralo sodišče Damjana Jerebica oprostiti obtožbe,« je pred izrekom povzel odvetnik Alič.

Ni ropal, popravljal je avto

Da naj bi bili zbrani dokazi policije pridobljeni nezakonito, je trdil tudi Jerebic. Šel je korak za korakom in našteval napake, ki da so jih po njegovi oceni naredili možje v modrem. Prepričan je, da je bila aretacija nezakonita in da so mu bile kratene človekove pravice, določene z ustavo. Jerebic pa ni zanikal, da je bil 12. decembra lani v Trnovski vasi, vendar je poudaril, da je popravljal avtomobil. Zato je kupil rokavice, na katerih je njegova DNK. Te so policisti našli poleg drugih odvrženih oblačil pri razglednem stolpu v Zavrhu. Tudi da je bil njegov BMW tistega dne parkiran v Trnovski vasi, ni zanikal.

Damjan Jerebic vseeno ni prepričal ptujskega sodišča, da je na pošti v Trnovski vasi 12. decembra lani ropal nekdo drug. Sodni senat po izjemno preciznem izvajanju dokazov ni našel prav ničesar, kar bi Jerebica razbremenilo. »Dejanje ste načrtovali, ga storili z direktnim naklepom, z uporabo grožnje, neposrednim napadom na življenje in telo. Ne vidim nič, kar bi vzbujalo dvom o vaši prištevnosti,« je višja sodnica Kosijeva Jerebicu še pojasnila, zakaj sodišče ni imelo razloga, da bi pomislilo na kakšno drugačno sankcijo kot na prostostno kazen.