Svet

Irci se zapirajo za mesec dni

C.E./STA
30. 12. 2020, 20.59
Posodobljeno: 30. 12. 2020, 21.17
Deli članek:

Irska velja v koronavirusni krizi za državo, ki reagira z ostrimi ukrepi. Teh pa ne spreminja vsak teden. Tokrat bo zaostritev veljala za najmanj mesec dni.

Profimedia
Ulice Dublina drugih irskim mest bodo bolj prazne.

V skladu z novimi omejitvami so od danes zvečer prepovedani tako zasebni obiski kot javna zbiranja. Izjema so poroke z do šestimi udeleženci in pogrebi z največ desetimi udeleženci. Ljudje naj bi svoje domove zapuščali le za odhod na delo, izobraževanje in druge nujne namene. Šport je na prostem dovoljen v krogu petih kilometrov od doma. Vrnitev v šolske klopi po božično-novoletnih praznikih so zamaknili na 11. januar.

Irski premier Michael Martin je ukrepe med drugim utemeljil s podatkom, da se je število potrjenih primerov okužbe v zadnjem tednu povišalo za 61 odstotkov. Spričo tempa, s katerim se novi koronavirus širi, moramo stopiti na zavoro, je dejal Martin, ki pričakuje, da bo prihajajoči mesec "zelo težak za vse".

Zahvaljujoč cepivu pa obstaja upanje. "Prvič, odkar je ta grozna bolezen doletela našo državo, je na vidiku konec," je poudaril. Verjame, da bodo lahko do konca januarja cepili več deset tisoč prebivalcev države.

Irska, ki šteje skoraj pet milijonov prebivalcev, je doslej potrdila več kot 90.000 primerov koronavirusa, umrlo je 2226 ljudi.