Korona režim

Kacin sporočil, kako bo za silvestrovo

C.E.
30. 12. 2020, 22.15
Posodobljeno: 31. 12. 2020, 07.07
Deli članek:

Vlada je na dopisni seji odločila, kakšen bo korona režim za "najdaljši dan" v letu.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je sporočil, da bo "za silvestrovo dovoljeno prehajanje občinskih meja". Od 31. decembra opoldne do 1. januarja do 20. ure bo omogočeno gibanje po vsej državi. Policijska ura ob 20. do 6. ure bo še veljala. Zbiranje na javnih prostorih ni dovoljeno. 

Je pa vlada odločila, da so izpolnjeni vsi pogoji, da bi lahko prvi delovni dan prihodnjega tedna učitelji in vzgojitelji, ki delajo z otroki s posebnimi potrebami, opravili hitro testiranje, naslednji dan pa bi se za te otroke začel pouk - skladno z odločitvijo ustavnega sodišča, je pojasnil Kacin. 

Splošna epidemiološka situacija pa v tem trenutku ne omogoča množične vrnitve ostalih otrok v šole. Kot je dejal, vlada veliko upov polaga na množično testiranje. V prihodnjem tednu bodo nadaljevali s to razpravo. Nekaj dni po zagonu šol za učence s posebnimi potrebami bodo ocenili stanje, takrat bo po njegovih navedbah tudi pravi trenutek za razmislek, kdaj in pod kakimi pogoji bi se učenci prve triade lahko vrnili v šole. Kot je poudaril, vlada ne želi, da bi prehitro vračanje otrok v šole povzročilo še dodatno poslabšanje epidemiološke situacije. 

Večina je asimptomatskih

Vlada je s strokovno svetovalno skupino danes opravila celovito oceno epidemiološke slike v državi, tudi o tem, kako razumeti večje število okuženih, ki jih prinašajo hitri testi. Kot je izpostavil Kacin, je večina asimptomatskih. Zato je vlada veliko časa namenila temu, da bi bilo množično prostovoljno testiranje v začetku prihodnjega leta bolj dostopno, da bi skušali omejiti širjenje novega koronavirusa v prebivalstvu, da bi izločili okužene, je napovedal