Bitka s časom

Bo umor romal med tiste z oznako »nerazrešeni«?

M.R.
9. 12. 2020, 20.33
Deli članek:

Čez en teden bo minilo natančno šest let od likvidacije takratnega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Obtoženi Milko Novič je bil najprej obsojen, potem oproščen, zdaj mu sodijo že tretjič.

STA
Milko Novič in njegova obramba ob prihodu na eno od obravnav na ljubljanskem okrožnem sodišču .

Tožilci so na zatožno klop posadili Milka Noviča, ki mu na ljubljanskem okrožnem sodišču sodijo že tretjič, celotna zadeva pa je tik pred zastaranjem. Bo umor romal med tiste z oznako »nerazrešeni«?

Po izračunih tožilke Blanke Žgajnar bo zastaranje nastopilo 27. decembra. Ali bo prvostopenjsko sodišče do takrat Noviču izreklo sodbo, pa je odvisno predvsem od balističnega izvedenskega mnenja, ki ga pričakujejo iz Avstrije. Na zadnji glavni obravnavi je sodnica Sinja Božičnik pojasnila, da ji je izvedenec sporočil, da mora svoj del dokončati še izvedenka s področja kemije, ki pa je okužena s koronavirusom. Nadaljevanje sojenja je bilo predvideno za danes, vendar je bil narok že včeraj preklican.

Pravnomočne sodbe ne bo

Kot je za Novince Svet24 pojasnil Novičev zagovornik, odvetnik Žiga Podobnik, mnenja iz Avstrije še vedno ni. »Zadeva pravnomočno sigurno ne bo odločena, lahko pa se vsebinsko zaključi na prvi stopnji. Je pa to odvisno od tega, ali bomo dobili mnenje iz Avstrije pravočasno ali ne. Mi si seveda želimo vsebinske odločitve, to je naša prioriteta,« je poudaril. In še: »Če pa sodstvo kot sistem ni bilo sposobno v šestih letih zakonito razsoditi, potem je prav, da se to neha. To je maltretiranje človeka. Seveda pa upamo, da bo mnenje Avstrijcev za nas ugodno in da bo sodišče prve stopnje izreklo oprostilno sodbo, ki pa seveda ne bo postala pravnomočna.«

Obležal v mlaki lastne krvi

Kot je znano, je izvedensko mnenje vezano na sledi streljanja, ki so jih po umoru našli na Noviču. V nasprotju s slovenskim izvedencem Francem Sabličem sta nemška izvedenca Axel Manthei in Edith Gebhard dopustila možnost, da izvirajo iz časa pred umorom, ko je Novič v raziskovalne namene obiskoval strelišča. Na tretjem sojenju, ki se je pričelo v začetku julija, so za mnenje zaprosili še strokovnjaka iz Avstrije, ki je k delu pritegnil še nekaj kolegov z različnih strokovnih področij. Umor se je sicer zgodil 16. decembra 2014 na parkirišču restavracije Via Bona na ljubljanskem Viču, kjer so imeli uslužbenci inštituta prednovoletno zabavo. Jamnik se je na parkirišče pripeljal ob 19.37, zaklenil, nato pa obležal v mlaki lastne krvi.