napad pred poslopjem hrvaške vlade

22-letni Bezuk zagovarjal nasilje do Srbov, navdušenja nad Thompsonom in orožjem ni skrival. Plenković po napadu: Obstajajo elementi terorističnega dejanja

R.T.
14. 10. 2020, 13.57
Posodobljeno: 14. 10. 2020, 14.22
Deli članek:

Hrvaški premier Andrej Plenković je ponedeljekov napad pred poslopjem vlade na Markovem trgu sprva označil za poskus umora, danes pa je na seji povedal, da ima napad, po doslej zbranih informacijah, elemente terorističnega dejanja.

Facebook
Danijel Bezuk je v preteklosti na Facebook objavil fotografijo, na kateri pozira z lesenim modelom ostrostrelske puške.

Spomnimo: 

V ponedeljek je 22-letni Danijel Bezuk iz Kutine na Markovem trgu pred poslopljem hrvaške vlade v Zagrebu s kalašnikovko, ki pripada njegovemu očetu, streljal na tri policiste, enega hudo ranil in nato pobegnil. Preden je s pištolo, ki jo je imel s seboj, storil samomor, je na družbeno omrežje Facebook objavil zapis: "Dovolj je bilo prevar in brezobzirnega teptanja človeških vrednot brez odgovornosti".

Tako pištola kot brzostrelka nista bili prijavljeni, orožnega lista za slednjo na Hrvaškem ni moč dobiti. Policisti so pridobili odobrenje sodišča in preverili, kaj vse se nahaja na kmetiji v kraju Krajiška Kutinica v bližini Kutine, kjer je napadalec živel s staršema. Našli so dve puški z dušilcema in več kot 1000 nabojev različnih vrst. Ker 59-letni oče mladeniča ni imel dovoljenja za posedovanje orožja, so ga policisti prijeli, orožje pa zasegli. 59-letnika, sicer veterana vojne na Hrvaškem, so po zaslišanju izpustili. Brani se lahko s prostosti. 

Zagovarjal nasilje do Srbov

22-letnik je pred napadom na facebooku večkrat izrazil nezadovoljstvo nad stanjem v državi. Skrival ni navdušenja nad spornim hrvaškim pevcem Markom Perkovićem – Thompsonom in nad predsednikom skrajno desne opozicijske stranke Domovinsko gibanje Miroslavom Škorom, med drugim se je fotografiral oblečen v majico z zloglasnim ustaškim napisom "Za dom spremni". Zagovarjal je nasilje do Srbov in objavil svojo fotografijo, na kateri pozira z lesenim modelom ostrostrelske puške. Mnogi ga zato povezujejo s skrajnim desničarstvom, spet drugi pa so pod zadnjo objavo strelca na Facebooku poudarjali, da gre za "heroja", ki se je uprl sistemu. 

Elementi terorističnega dejanja

Hrvaški premier Andrej Plenković je napad sprva označil za poskus umora, danes pa je na seji povedal, da ima napad na Markovem trgu po doslej zbranih informacijah elemente terorističnega dejanja. "Videli bomo, kaj bo pokazala preiskava, napadalec zagotovo ni mimogrede prišel na Markov trg, pred poslopje vlate, z avtomatskim orožjem," je dejal. 

V državi milijon kosov nezakonitega orožja

Streljanje sredi Zagreba je znova odprlo vprašanje nezakonitega orožja, ki so ga na Hrvaškem večinoma obdržali po vojni v 90. letih. Dovoljenje za posedovanje orožja ima približno 100.000 državljanov. Neuradne ocene pa kažejo, da je v državi milijon kosov nezakonitega orožja, povzema STA. Hrvaško notranje ministrstvo že od leta 2007 poziva državljane, naj prostovoljno izročijo nezakonito orožje, za to pa jih ne bodo doletele nobene posledice.