Umor Jennifer Laude

Ameriški marinec in morilec pomiloščen odletel nazaj v domovino

S.R.
13. 9. 2020, 09.16
Posodobljeno: 13. 9. 2020, 09.21
Deli članek:

Oblasti na Filipinih so danes deportirale ameriškega marinca, obsojenega zaradi umora 26-letne transseksualke leta 2014.

Reuters
Joseph Scott Pemberton

Desetnika Josepha Scotta Pembertona, ki je bil v času umora leta 2014 star 19 let, je pred tem pomilostil filipinski predsednik Rodrigo Duterte. Danes ob 9.14 uri po lokalnem času (3.14 uri po srednjeevropskem času) se je na letališču v Manili vkrcal na letalo za ZDA. Na poti na letališče so ga spremljali predstavniki ameriškega veleposlaništva. Kot je pojasnil komisar filipinskega Urada za priseljevanje Jaime Morente, Pemberton zaradi deportacije odslej ne sme več stopiti na filipinska tla. Časa deportacija iz varnostnih razlogov medijem predhodno niso razkrili. 

Profimedia
Jennifer Laude

Okrožno sodišče v Olongapoju, mestu severozahodno od Manile, v bližini katerega je takrat stalo ameriško vojaško oporišče, je Pembertona konec leta 2015 obsodilo zaradi umora takrat 26-letne transseksualke Jennifer Laude. Laudejeva se je 11. oktobra zvečer s Pembertonom srečala v eni od diskotek v mestu, nato sta skupaj končala v bližnjem motelu. Le 30 minut pozneje je Pemberton motel zapustil, vrata v sobo pa pustil na stežaj odprta. Osebje je nato v sobi našlo od pasu navzdol golo truplo Laudejeve, ki je imela na vratu sledi davljenja, glava pa ji je počivala v straniščni školjki. Vzrok smrti je bila utopitev. Pembertona je pozneje na ladji aretirala ameriška mornarica.

Joseph Scott Pemberton
Joseph Scott Pemberton

Umor je na Filipinih sprožil burno razpravo o ameriški vojaški prisotnosti na arhipelagu, nedavna pomilostitev, ki jo je podpisal Duterte, pa je naletela na buren odziv filipinskih aktivistov, poroča tiskovna agencija Reuters. Po navedbah Dutertejevega tiskovnega predstavnika bi lahko bila odločitev posledica predsednikove želje, da se čim hitreje dokoplje do cepiv, ki jih razvijajo ameriška podjetja, a so na filipinskem ministrstvu za zdravje pojasnil, da ameriški proizvajalci cepiv, s katerimi se pogovarja filipinska vlada, niso postavljali nobenih pogojev, še poroča Reuters.