Dve desetletji terorja

Zloglasni serijski morilec, nekdaj strah in trepet vzdolž kalifornijske obale, dočakal svojo usodo

R.T.
21. 8. 2020, 20.24
Posodobljeno: 21. 8. 2020, 20.25
Deli članek:

Sodišče v Sacramentu je Josepha Jamesa DeAngela obsodilo na več dosmrtnih zapornih kazni.

Reuters
Joseph James DeAngelo

Joseph James DeAngelo, ki si je s svojimi zločini v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je sejal strah in trepet po Kaliforniji, prislužil vzdevek morilec zlate države (Golden State Killer), je danes dočakal obsodbo. Sodišče je 74 let starega DeAngela, ki so ga prijeli šele leta 2016, obsodilo na več dosmrtnih zapornih kazni brez možnosti pogojnega izpusta, poročajo ameriški mediji. Nekdanji policist, posiljevalec in serijski morilec tako ne bo več zadihal zraka svobode, umrl bo v zaporu. 

»Ko sem poslušal pričevanje preživelih, sem vas opazoval. Moral sem se vprašati, kaj razmišljate. Ste sploh sposobni razumeti, kakšno bolečino in trpljenje ste povzročili?« ga je vprašal sodnik Michael Bowman. Odgovora ni prejel, DeAngelo, ki se je skrival za obrazno masko, je ves čas več ur trajajoče obravnave brezizrazno poslušal, dokler ni nastopil čas, da spregovori tudi sam. Takrat je masko odstranil, prikazal pa se je koščen, utrujen obraz. »Poslušal sem vsa vaša pričevanja. Vsako posebej,« je dejal s cmokom v grlu. Po daljšem premoru je dejal, da mu je zelo žal za vse bolečine, ki jih je žrtvam povzročil. »Hvala, gospod sodnik,« je hitro zaključil. 

DeAngelo je junija letos, potem ko se je s tožilstvom pogodil, da ga ne čaka smrtna kazen, priznal 13 umorov. V dveh desetletjih terorja naj bi sicer zagrešil še več kot 50 posilstev in več kot 120 vlomov v domove.