Grozljivka na Polzeli

Andrej je bil povsem zbran in miren: »V Sloveniji sem s sekiro ubil nekega moškega«

S.R.
5. 2. 2020, 10.10
Posodobljeno: 5. 2. 2020, 10.10
Deli članek:

Policista sta domnevala, da je šlo za kakšno nesrečo in premoženjsko škodo, a je pred njima stal morilec.

Novi Tednik / ŠO
Andrej je po zločinu s Polzele pobegnil v Avstrijo.

Polzelo je v soboto pretresla grozljivka, ki je eno osebo poslala v bolnišnico, drugo v krsto in tretjo za zapahe. Kot smo že poročali, se je po kosilu, ko so na vrtu znova začeli spravljati drva, um omračil 43-letnemu Andreju Vrščaju. Ta je v trenutkih blaznosti na tla porinil svojo mamo, pri čemer si je ta zlomila roko, nato pa s sekiro ubil njenega 69-letnega prijatelja, sicer njunega soseda. Po grozodejstvu je sedel v avtomobil, že kar na začetku trčil v neko vozilo in krenil naprej proti Avstriji, kjer ga je prijela avstrijska policija. Avstrijski časnik Kleinezeitung danes poroča, kaj se je dogajalo na njihovi strani meje. 

Kot je znano, so Andreja prijeli v vasici Dob pri Pliberku, kjer je ob približno 15. uri na dvorišču nekega domačina ustavil svojega belega nissana. Ta domačin je poklical policijo in pojasnil, da na njegovem dvorišču postopa čuden možakar, na njegovem avtomobilu, ki je poškodovan, pa da so nameščene slovenske registrske tablice. Da naj pokliče policijo, ker da je »povzročil škodo,« ga je Andrej prosil sam. Na kraju sta se hitro znašla policista Markus Hoffmann in Karl Taibel. Hoffmann, namestnik načelnika policijske postaje v Pliberku, se po lastnih besedah s podobnim primerom v svoji 25-letni karieri še ni srečal. Policista sta se namreč tja odpravila v pričakovanju, da gre za premoženjsko škodo, ki jo je moški povzročil s svojim avtomobilom, a ju je pričakala povsem drugačna zgodba.

Mirno se je predal

Hoffmann je pojasnil, da ju je Andrej nagovoril v razmeroma razumljivi nemščini in tudi njima dejal, da je »povzročil škodo.« »Kje si jo povzročil?« ga je vprašal, Andrej pa je razložil, da »v Sloveniji,« in nato poskrbel za šok, ki je celotno situacijo obrnil na glavo. »V Sloveniji sem s sekiro ubil nekega moškega,« jima je pojasnil in besede na njuno prošnjo mirno ponovil. V glavah obeh policistov je ocena stopnje nevarnosti nemudoma poskočila. Andrej je sicer deloval povsem zbrano, zelo mirno in nič kaj agresivno, sploh pa ni kazal nobenih znakov, da je storil takšen zločin, zato sta bila še posebej pazljiva, a zgodilo se ni nič dramatičnega, celotna zadeva pa se je odvila razmeroma hitro. Policista sta Andreju nadela lisice in ga strpala v patruljni avto. »Pri sebi ni imel nobenih dokumentov, a nama je povedal ime in datum rojstva,« je za časnik dodal Hoffmann. Preverila sta podatke in ob približno 16. uri, že med vožnjo proti Pliberku, prek radijske zveze izvedela, da prevažata osumljenca za umor. Strpala sta ga v celico na pliberški policijski postaji, kjer je pod budnim nadzorom policistov počakal na noč. Ob približno 22. uri so ga prepeljali na mejni prehod Holmec in ga predali slovenskim organom.

Okoli njegovega motiva ostaja odprtih veliko vprašanj, v ponedeljek popoldne pa je pristal pred celjskim preiskovalnim sodnikom, ki je zanj odredil 48-urno sodno pridržanje. Sumijo ga kaznivih dejanj umora in povzročitve hude telesne poškodbe. Za prvo je zagrožena kazen od petih do 30 let zapora, za povzročitev hude telesne poškodbe pa od šestih mesecev do petih let.