Astro

Novo lahko pride, šele ko se od starega poslovite

Mark Žitnik Strle, osebno srečanje: 040 309 304
5. 2. 2020, 10.00
Deli članek:

Kako smo ljudje smešna bitja! Ko gre za fizično silo, znamo vsi ljudje spuščati od sebe, in to popolnoma nagonsko. Recimo, ko primemo vročo posodo, jo v trenutku spustimo iz roke, saj nas seveda zapeče.

pixabay
ženska

Spuščanje od sebe pri stvareh, ki vključujejo zavestno odločitev, pa nam ne gre najbolje od rok, čeprav nam v resnici te stvari prinašajo veliko več bolečine in slabih posledic. Še zlasti slabo pa nam gre takrat, ko srce in razum govorita dve popolnoma različni zgodbi. V tem smislu spuščanje od sebe pomeni, da se osvobodimo vseh dvomov, skrbi in strahov glede določene situacije, človeka ali izida.
Spustiti od sebe pomeni izbrati odločitev, da ne bomo več prežvekovali stvari, ki jih ne moremo nadzorovati, in se bomo namesto tega osredotočili na stvari, ki so. V resnici šele spuščanje od sebe ustvari prostor za nove začetke, saj odstrani tisto, kar se je zgodilo včeraj, in omogoči vratom priložnosti, da se odprejo danes. Gre predvsem za to, da sprejmemo to, kar se dogaja v tem trenutku, in ne skrbimo, kaj se bo zgodilo jutri. Seveda samo besede niso dovolj. Zgoditi se mora notranji proces, saj se šele takrat lahko počutimo bolje in nadaljujemo življenje na zdrav način.
Šli bomo skozi pet ključnih korakov, ki vam bodo pomagali v danem trenutku spustiti vse, kar vam preprečuje doseganje tistega, po čemer resnično hrepenite. Proces ni časovno omejen, a od vas vseeno zahteva pripadnost in predvsem željo po spremembi. Za nekatere bo zahtevnejši kot za druge in s tem ni nič narobe.

Profimedia
Pomembno je, da spoštujemo svojo lastno pot spuščanja od sebe. Kjerkoli na poti trenutno ste, je svoj položaj mogoče sprejeti, za spuščanje je vedno pravi čas.

1. SPRAVITE VEN
Preden se odločimo, da bomo človeka ali situacijo spustili od sebe, predelajmo stvari tako, da jih zdravo spustimo iz sebe. Misli in čustva lahko zapišemo v dnevnik. Čeprav je obsesivno vrtanje v preteklost nezdravo, je pomembno, da analiziramo, zakaj čutimo določena čustva in kaj bi lahko zdaj ali naslednjič storili drugače. S samorefleksijo se namreč zgodi mnogo prebojev. Poleg pisanja je zdravo izražanje čustev lahko tudi pogovor s prijateljem, družinskim članom ali terapevtom. Čeprav se večina še vedno nekako otepa terapije, je pogovor s strokovnjakom odličen način, da dobimo objektivno mnenje in podporo. Ljudje, ki so nam blizu, so namreč velikokrat preblizu tudi situaciji, ki nas pesti, zato njihov nasvet morda ni vedno najboljši ali najbolj nepristranski, sploh če so na nezavedni ravni tudi sami prežeti z negativnimi in nepredelanimi preteklimi izkušnjami.
2. NADZORUJTE MISLI
Človeški um je naše najbolj kompleksno orodje in je lahko naš največji zaveznik ali najhujši sovražnik. In moč, da začnemo spuščati od sebe, se začne tam. Zavestna odločitev, da ljudem in tegobam preteklosti ne bomo več dovolili, da nadzorujejo naš um, je edina, ki lahko pretrga začarani krog nezdravega premlevanja misli, idej in čustev. Takšna dejanja nas namreč kaj hitro prepričajo, da nismo dovolj dobri, da ni nikomur mar za nas ali da se nas ne da ljubiti. Te negativne misli pa v našem umu ustvarjajo prostor, kjer se nabirajo jeza, bolečina in frustracije. Zato je pomembno, da svoje misli ves čas spremljamo. Tako zavestno poskrbimo, da z njimi ne povezujemo sebe in svojega počutja, saj v resnici naše misli ne definirajo naše vrednosti. Nikoli ne pozabite, da nismo samo skupek preteklih izkušenj. Misli so le misli. To, kaj se sami odločimo z njimi narediti, pa lahko vodi v zmago ali poraz.
3. SPREJMITE
Vsi hočemo vedeti, zakaj se je nekaj zgodilo tako, kot se je. Verjamemo, da si zaslužimo vse odgovore in da moramo vse razumeti. A boleča resnica je, da velikokrat ne dobimo zaključka, ki bi si ga želeli, kar je dodatna sol na rano. To, da sprejmemo situacijo točno takšno, kot je, ne da bi si nenehno želeli, da bi bila drugačna, je edina pot do okrevanja. In ne gre le za sprejemanje situacije. Začeti moramo sprejemati tudi ljudi in jim dovoliti ter verjeti, da so točno to, kar so.
4. ODPUSTITE
Da bi resnično spustili od sebe in šli naprej, moramo oprostiti. Tudi ljudem, ki jim ni žal. Včasih to pomeni sprejeti opravičilo, ki ga nismo nikoli dobili. Takšno dejanje od nas zahteva moč, pogum in predvsem ponižnost. Ni namreč hujšega za človeško dušo, kot je oklepanje zamere do nekoga ali nečesa. V resnici nas takšno početje še bolj prizadene. Najpomembnejša stvar pa je, da se naučimo odpustiti sami sebi. To lahko storite tako, da sami sebi napišete pismo, kjer samoprezir zamenjate s sočutjem.
5. OSTANITE PRISOTNI
Sedanjost je pravzaprav vse, kar imamo. Ne moremo iti nazaj in popraviti preteklosti, prihodnost pa se še ni zgodila. Vsak dan se moramo truditi, da se tega zavedamo in si dovolimo odpreti se ter zaužiti vse, kar je v danem trenutku pred nami. Vse delčke našega potovanja, tako lahke kot težke, tako slabe kot dobre. Ne smemo pozabiti, da smo vedno točno tam, kjer moramo biti, čeprav tega včasih nočemo sprejeti. Življenje je namreč polno učiteljev in lekcij. Včasih smo učitelji mi, spet drugič pa smo prisiljeni, da se naučimo težke lekcije.
»Kako čudovito je drevo, ko odvrže vse 'mrtvo', česar več ne potrebuje, in je tako pripravljeno na nov začetek …"

Podobna vsebina: Vsi bi bili radi samozavestni ... a kaj v resnici to pomeni?