Kruto in krvavo

Petelin moškemu med petelinjimi boji zadal smrtno rano

R.T.
20. 1. 2020, 13.01
Posodobljeno: 20. 1. 2020, 13.07
Deli članek:

Nezakoniti petelinji boji v Indiji so terjali človeško žrtev.

Profimedia
Petelinji boji so v Indiji od leta 1960 nezakoniti, a še kako živi.

Petelinji boji, ki so jih v petek priredili v vasici Pragadavaram v indijski zvezni državi Andhra Pradesh, so se končali v mlaki človeške krvi. Klonil je 55-letni Saripalli Venkateswara Rao, ki ga porezal z britvico opremljen bojni petelin. 

Kot poročajo indijski mediji, je eden od organizatorjev prireditve petelina, preden ga je spustil v areno, podržal v zrak, ta pa se je njegovega prijema nekako rešil in zbezljal, ob tem pa z britvico, ki jo namestijo na parklje, po trebuhu porezal bližnjega opazovalca Saripallija. Ta je izkrvavel.

Indijsko vrhovno sodišče je petelinje boje prepovedalo že leta 1960, a so v nekaterih delih države še kako živi, zlasti med hindujskim praznikom Makar Sankranti. Kokoti so deležni hrane, ki je bogata s proteini, za dodatno rast in moč pa jim dajejo tudi steroide in antibiotike. Na okončine jim privežejo rezila, boj pa se konča, ko ena od živali pogine ali utrpi tako hude poškodbe, da ne more nadaljevati. Krvav in krut dogodek seveda spremljajo stave, zmagovalne kokote pa slavijo kot junake. Padli borci gredo seveda v pozabo, ne gre pa v pozabo sama kruta praksa.